Удължават с 6 месеца срока на личните документи, които изтичат до 31 януари 2021 г. Това решиха депутатите с поправки на първо четене в Закона за извънредното положение.
 

Предложението е на ГЕРБ, като целта е да няма струпване на хора по опашките в звената "Български документи за самоличност". Вносителите припомнят, че до края на 2020 г. и началото на 2021 г. предстои изтичането на голям брой лични карти и подмяната им. Затова се удължава срокът на личните документи, които ще изтекат през идните месеци.
 
Досега в Закона за извънредното положение бе записано, че документите, които изтичат от 13 март 2020 до 31 октомври, се удължават с 6 месеца. Сега датата 31 октомври е заменена с 31 януари 2021.
 
Със законопроекта се създава възможност за българските граждани, чиито паспорти и лични карти са с удължена валидност, да могат в условията на пандемия от Ковид-19 да напуснат държавата, в която пребивават и да се завърнат в България.
 

БГНЕС


Удължават отново валидността на документите за самоличност

Предвижда се чужденец, който е влязъл на територията на страната по законоустановения ред, да може да напусне България в рамките на удължения срок на валидност на документа за самоличност и при условие, че му е осигурен транзит до държавата на крайната му дестинация.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg