Увеличаване двойно на обхвата на синята зона за платено паркиране се очаква да бъде въведено в София. С промени в Наредбата за организация на движението се очаква да бъде разширена и зелената зона.

Румяна Милова - директор на "Паркиране и мобилност" в Центъра за градска мобилност информира, че ще бъде намален броят на местата "Служебен абонамент":

Разширяват "Зелената" зона за платено паркиране

"Това обаче няма съществено да се отрази върху нашите приходи от служебни абонаменти, тъй като очакванията ни са, че все пак някои от структурите, които в момента ползват безплатни паркоместа, ще си ангажират по едно или две места в зоните. Още повече, че при разширяване на синята зона за сметка на зелената, там цената е по-висока. Вече сме говорили с районните кметове. Имаме готовност и разбира се това ще стане от следващата година".

Промените в наредбата ще се обсъждат от Столичния общински съвет най-рано в края на месец септември.

Промени в платените зони за паркиране: 

Предвижда се удължаване на работното време на "синя" зона от понеделник до събота - от 8.30 ч. 20.00 часа.


"Важно уточнение е, че промяната от "зелена" на "синя" зона няма да се отрази на вече закупените винетни стикери за платено паркиране на живеещите в тези райони", заяви Румяна Милова и допълни, че Центърът за градска мобилност продължава да обучава инспектори контрольори, които вече работят и които ще санкционират както за неплатено, така и за неправилно паркиране. 

Промените в ползването на "служебен абонамент": 

Промените, свързани със служебния абонамент включват премахване на безплатния режим "служебен абонамент" и ограничаване на ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и др. Предвижда се още институциите да получават до пет паркоместа в "служебен абонамент" за даден административен адрес, както и да се въведе удължен режим "служебен абонамент" - валиден в часовия диапазон от 19.30 ч. до 23.30 ч., и разширен режим - валиден в събота и в неделя, в часовия диапазон от 8.30 ч. до 19.30 ч. Предложението включва въвеждане на регламент за ползване на паркоместа в режима "служебен абонамент" за нуждите и дейността на Народно събрание.


С предложените промени ще се премахнат привилегиите за безплатно ползване на паркоместа от различни държавни, културни, общински и др. институции. Очаква се така да се увеличи и броят на ползваните паркоместа за почасово платено паркиране и локално платено паркиране за гражданите.

Уеднаквяването на условията за ползване и ограничението на броя им ще ги редуцира с около 430 бр., т.е паркоместата в режим "служебен абонамент" ще намалеят с около 29 на сто, изчисли Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт на СОС. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg