30% от българите се грижат за свой близък в домашна среда. Най-често това е родител и обикновено запитаните полагат грижи лично. Въпреки това 21% от хората осигуряват помощни грижи от външно лице под формата на професионален болногледач, специални услуги и др.,  за които заплащат.

Най-често помощта е за възрастен човек и в по-малка степен на хронично болен или човек с увреждане. Помощта се изразява предимно в пазаруване, почистване, поддържане на дома или с придружаване на близките си до лекарския кабинет и други необходими места.
Резултатите са от проведено проучване на Нилсен Адмосфер България и Български национален панел на база извадка от 500 души, активни в интернет българи на възраст минимум 15 години.

Интересно е, че не се забелязва съществена разлика между мъжете и жените, което означава, че и двата пола се грижат за някого в еднаква степен. Около 7 от 10 българи не се намират в подобен тип ситуация на този етап.

В най-чести случаи човекът, за когото е полагана грижа, е член на семейството: 46% от полагащите грижи го правят за родител, 24% - за баба или дядо, 18% - за дете и 15% - за съпруг/а или партньор в живота. Най-често това е възрастен човек (70%), около една четвърт се грижат за човек с хронично заболяване, докато 23% помагат на лице с увреждане.

В повечето случаи грижите се полагат от самите анкетирани - 79% от лицата, които полагат грижи, са посочили, че лично те го правят. Само 5% разчитат изцяло на професионална помощ под формата на болногледач или други услуги. 16% споделят грижите с външно лице или услуга, т.е. отчасти се грижат сами и отчасти ползват помощта на болногледачи или друго.

istock
istock

Когато разгледаме по-подробно дейностите, с които хората лично помагат на лицето, за което се грижат, те са най-вече пазаруване (80%), почистване на дома (68%) и домакинска работа (62%). Близо 60% от анкетираните придружават лицето при уреждане на негови лични въпроси, като посещения при лекар, административни офиси и др. (61%) и приблизително толкова помагат при готвенето/приготвянето на храна (59%). 19% полагат пълни комплексни грижи за лицето.

Пенсионерите не се класират за социални помощи

Една трета от полагащите грижи за близките си го правят през цялото денонощие, а друга една трета оказват помощ всеки ден, но само през деня. 20% се грижат за някого няколко пъти седмично, а 9% - поне веднъж седмично. Останалите 4% полагат грижи по-рядко.
 

istock
istock

На въпрос към кого биха се обърнали, ако се нуждаят от помощ в полагането на домашни грижи за техен близък (дори в случай, че състоянието на обгрижвания се влоши), 39% биха се обърнали към лекуващия лекар, а една трета - към член на семейството или познат. Три възможности получиха по 29% от отговорите -болногледач или медицинската сестра, дирекция за социални дейности към общината и медицински социален работник. 11% не знаят към кого биха се обърнали в подобна ситуация към този момент.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg