В България има 82 дома за възрастни хора, които се намират в 73 общини. Това показват данни на Института за пазарна икономика на база данни на Агенцията за социално подпомагане към ноември миналата година. Общо 4263 души са ползватели на тези домове, като чакащите за място са 1963 души или 46%.

35 души пък чакат за дневните центрове за стари хора. Такива са 41 центъра в 35 общини. Общо ползвателите в тях са 884 човека, сочат още данните. Всяка година броят на хората, които чакат за наставяне в дом за стари хора расте. През 2017 г. в домове са били настанени 5300 души, като за място са чакали 1474 човека. През 2019 г. хората в домове се увеличават на 5344 човека, а 1565 остават извън тях.
 
Данните за броя на потребителите на социални услуги за пълнолетни лица показват общ капацитет на системата от около 19,5 хил. места и брой на чакащите от порядъка на 17 хил. души.

През последните години броят на чакащите расте – от 10-12 хил. през 2017-2018 г. до над 17 хил. през 2020 г. Големият брой на чакащите е в резидентните услуги за пълнолетни лица и стари хора, докато дневните центрове имат сравнително добро покритие.

Оценката на потребностите от нерезидентна грижа обаче е изключително трудна, обясняват от ИПИ. Трябва да се отбележи, че липсата на официално чакащи, в т.ч. при някои услуги за деца, не означава автоматично липса на потребност. Рязкото повишаване на обхвата на някои услуги в резултат на пандемията показва, че някои услуги могат рязко да повишат обхвата при наличие на организация и средства, посочват икономистите.

istock
istock

На фона на тази широка рамка от социални услуги, новият Закон за социалните услуги дава възможност за оптимизиране на модела. Оценката на потребностите и изготвянето на Национална карта на социалните услуги са ключови в този процес.

Бум в търсенето на домове за възрастни хора

Наред с оценката на потребностите, ключови предизвикателства пред новия модел са взаимодействието между делегираните от държавата социални дейности и общинските услуги, както и оформянето на общ подход в сходни по тип социални услуги – подкрепата в домашна среда и различните форми на патронажна грижа.

istock
istock

Проектното финансиране на някои дейности, които играят съществена роля на местно ниво, също поставя въпроса за устойчивостта на подобен тип услуги. Подкрепа за общините, в т.ч. повече собствен ресурс и по-широки рамки на някои от делегираните дейности – например асистентската подкрепа, са стъпки към изграждане на работещ модел на местно ниво.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg