Хосписите като дял от инвестиционните обеми изместиха продажбите на домовете за възрастни хора за първи път от пет години през 2020 г. и през първото тримесечие на 2021 г. Ръстът в търсенето на повече възможности за жилища на възрастни хора, ще доведе до по-високия дял на тези активи на инвестиционния пазар в дългосрочен план.
 
В осемте големи европейски страни, изследвани в този доклад, населението  на възраст над 65 години се очаква да бъде 25% от населението на страната, като ще се увеличи с общо 21,7 милиона души между 2020 и 2035 г. Това е по-голямо от сегашното съвкупно население на Лондон или Париж и Ил дьо Франс, създавайки значителна пазарна сила, която трябва да бъде удовлетворена, като стимулира търсенето на хосписи и различни форми на жилищни активи за възрастните хора.
 
Растящ пазар

Дамиан Харингтън, директор, отдел "Пазарни проучвания" за Европа, Близкия изток и Африка, обяснява: "Знаем, че инвестиционната общност продължава да се насочва към редица нишови и алтернативни видове активи в търсене на продукти и доходи.

Доказаният в дългосрочен план положителен баланс между риска и възвръщаемостта в сектора на жилища за възрастни хора и здравните заведения в по-зрели пазари като Великобритания, наред със значителния ръст в търсенето на активи и услуги за грижи, породен от застаряването на населението, привлича по-голямо разнообразие от капитали към този сектор. Увеличаването с до 25% на населението на възраст над 65 години до 2035 г. се засилва от високите нива на благосъстояние, което създава търсене на повече възможности за жилища на възрастни хора."
 

istock
istock

Ричард Дивал, ръководител на отдел "Трансгранични капиталови пазари", EMEA, коментира: "С навлизането на бейби бумърите в кохортата на хората, във възраст на резиденти в този тип активи, те ще очакват и желаят съвременните институции да се фокусират върху технологиите и бързото предоставяне на здравни грижи. Центровете за настаняване на възрастни хора, които разполагат с определено пространство за телемедицински посещения на място с обучен персонал, е по-вероятно да привлекат потенциални жители, отколкото остарелите центрове, които не разполагат с такова.

Правят домове за пенсионери с пари от ЕС

Наблюдаваме нарастване на капитала от Северна Америка, Азия и Европа, насочен към този сектор, въпреки че инвеститорите са предпазливи по отношение на някои свързани рискове, като морално остаряване на сградния фонд, финансово слаби оператори и вълна от търсене, която остава на разстояние 5-7 години".

Последното глобално проучване на Colliers сред инвеститорите показа, че 21% от анкетираните са заявили интерес към активи за жилища на възрастни хора през 2021 г. Досега през 2021 г. обемът на инвестициите в сектора е увеличил осредненаата за пет години стойност от 2,3% на 3,8%. Въпреки че обемите от около 7 млрд. евро годишно са малки в сравнение с други сектори, непрозрачният и все още незрял характер на здравеопазването като инвестиционен клас на недвижими имоти означава, че отчитането на обемите на сделките несъмнено е по-ниско от това, което се случва на място.

istock
istock

Независимо че инвестиционното търсене на първични и вторични здравни заведения е по-ниско, секторът ще се възползва от силните фактори за растеж. В повечето държави през последното десетилетие се наблюдава намаляване на нивото на болнични легла и медицински грижи, осигурени от държавата, като недостига се компенсира от частните оператори със стопанска и нестопанска цел. Само във Великобритания, Полша и Дания по-голямата част от болничните легла се предоставят от държавата.

В Германия, Франция, Испания и Италия този процент спада средно до около 60% и различни инвеститори и оператори от тези страни очевидно разширяват сферата си на влияние на целия континент. Ръстът на потребителските разходи за частно здравеопазване и частно здравно осигуряване ще продължи да стимулира основното търсене на по-широк спектър от здравни активи, тъй като разширяването на държавното осигуряване ще остане слабо. Това ще създаде допълнителни възможности за инвеститорите, макар и с по-сложен и нишов характер.    

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg