Марк Дъглас, главен изпълнителен директор на маркетинговата и рекламна фирма SteelHouse, видя тази тенденция и научи в началото на кариерата си, че служителите не само трябва да получават отпуск, но и да бъдат насърчавани активно да го използват.
 
Той стартира SteelHouse през 2010 г. и му отнема само една година, за да намери решение на този проблем: Дайте неограничена почивка на хората и им платете да я вземат. Ако работите в SteelHouse, ви се дават 2000 долара всяка година, за да вземете ваканция, която можете да използвате, когато и колкото искате.
 
SteelHouse осигурява на всеки от своите служители пари, за да отиде, където пожелае, и да прави каквото си иска и ще покрие до $ 2000. Можете да ги използвате наведнъж или да ги разпределите в множество пътувания или ваканции - това зависи изцяло от вас.
 
Дъглас забелязва, че веднага щом служителите започнат да използват тези предимства и вземат ваканции, производителността и удовлетвореността на работното място се покачват. Толкова, че степента на напускане на служителите е невероятно ниска - SteelHouse има около 98% процент на задържане. Тези, които напускат, го правят по причини извън самата работа.

istock
istock

Дъглас не само се доверява на служителите си, но и те на него. Това е така, защото той условията за пътуването им лесни и бързи за използване.
 
Когато закупите самолетен билет за почивка, ще получите възстановяване на следващия работен ден. Когато се върнете от пътуването, Вие подавате разходите си, които трябва да бъдат изплатени до лимита от 2000 долара. Ако искате да отидете някъде, но нямате пари, можете да ги поставите на кредитната карта на компанията и парите ще бъдат "премахнати" от вашия бюджет за пътуване.
 
Дъглас се надява да насърчи служителите си, повечето от които са на възраст под 30 години, да постигнат баланс между личния и професионалния живот и един ден да внедрят подобни концепции, когато един ден са мениджъри и изпълнителни директори на други компании.
 
Работата в SteelHouse има повече от само пътувания. Те имат множество причини, поради които бихте искали да работите там, включително:
 Конкурентна заплата
100% покритие на здравеопазването
3-дневен уикенд за цялата компания всеки месец
Напълно оборудвана кухня, барбекю на открито и камиони за храна
Открит парк за кучета (местоположение в Лос Анджелис)
Безплатен лаптоп, който е ваш (след 6 месеца работа)
Пивоварна в офиса по поръчка
Седмични занимания по фитнес
 

istock
istock

Американците са известни по целия свят като "работохолици" и има редица доказателства: 52% от работниците в САЩ не използват всичките си почивни дни всяка година. Тези, които използват времето за почивка, използват средно само 51% от него.
 
Общо около 708 милиона почивни дни остават неизползвани всяка година. Обикновено американските работници получават далеч по-малко платена ваканция от европейските си колеги:  Австрия има 25 платени дни плюс 13 почивни дни от празници. Ако сте работили за компанията от 25 години или повече, получавате 30 платени дни за почивка.

Шефът не може да прекрати отпуската ни

Естония има 20 платени почивни дни плюс 11 празнични дни. Обединеното кралство има 28 дни празнични дни, нямат платен отпуск. Франция, Финландия, Германия, Испания, Дания и ОАЕ получават 30 дни, без да се включват официалните празници.

Съединените щати са далеч под това: Американските работодатели не са задължени по закон да ви дават време за платена почивка. Средно американските работници получават само 16 дни - мнозина получават много по-малко, дори нула.

iStock
iStock

 Ясно е, че колкото повече гъвкавост и насърчение се дава на служителите да живеят живота по начина, по който искат, толкова по-щастливи и продуктивни са на работа. Може би е време повече компании да прилагат политики като тази в SteelHouse - компаниите ще бъдат по-ефективни от това.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg