Повечето туристи биха се съгласили, че интернет е съществена част от пътуването им. Например, осемдесет и два процента от резервациите за пътувания през 2018 г. са направени онлайн, без човешка намеса.

„Хората влизат на различни уебсайтове, за да закупят своите полети, да резервират хотел и да наемат кола. За целта те трябва да въведат данните на кредитните си карти и лична информация, разкриваща най-чувствителните им данни,” казва Даниел Маркюсън, експертът по неприкосновеността на личния живот в NordVPN.
 
Тъй като глобалната туристическа индустрия е зависима от интернет, никой не е защитен от пробиви в сигурността. Но има стъпки, които можем да предприемем, за да се предпазим от хакери, докато сме на почивка. Даниел Маркюсън, експертът по неприкосновеността на личния живот в NordVPN определи кои са 5-те най-големи онлайн предизвикателства за пътуващи и дава съвети как да ги преодолеем.
 
5-те най-големи онлайн предизвикателства за пътуващите и съветва как да ги преодолеем
 

1. Фалшиви оферти
 
За да привлекат хората, измамниците използват фалшиви уебсайтове за пътуване и ваканционни пакети с изключително добри цени. Когато клиентите се опитат да резервират сделките и въвеждат данни за кредитната си карта, техните данни са хакнати.
 
За да предотвратите това, потърсете признаците на измама. При фалшивите оферти за пътуване обикновено се изисква авансово плащане без писмено споразумение. Освен това не посочват имената на авиокомпаниите и хотелите и често използват думи като „допълнителни“ и „безплатно“. Ето защо, преди да резервирате евтина ваканция, винаги потърсете тези знаци и проверете отзивите за уебсайта в интернет.
 

istock
istock

2. Фишинг имейли
 
Друга техника, която измамниците използват, за да подмамят пътуващите, са фалшиви имейли, които изглеждат напълно легитимни. В такива имейли се иска да потвърдите различни данни, приканват ви да се присъедините към онлайн състезания, предлагат евтини оферти за пътуване или се преструват, че дават нещо безплатно. Освен това измамниците могат да изпращат фишинг имейли с молба хората да платят глоба за превишена скорост с автомобил под наем или в противен случай ще бъде заведено дело.
 
Пътуващите могат да се заблудят, тъй като не винаги проверяват имейл адреса и идентификационните данни на привидно законния доставчик на туристически услуги.  За да избегнете това, винаги проверявайте имейл адреса на подателя, официалния уебсайт, елементите на дизайна, граматическите грешки и т.н. Ако се съмнявате, по-добре се обадете на агенцията си и попитайте дали наистина са ви изпратили този имейл.

Българи подведени да купят фалшиви продукти

3.  Несигурен Wi-Fi
 
Тъй като мобилните данни струват много повече в чужбина, повечето туристи използват обществени Wi-Fi места. За съжаление, те са сред най-големите заплахи за чувствителната информация на пътниците. Хакерите често използват кражба на данни чрез публични Wi-Fi мрежи - те се свързват с публична мрежа и проследяват всичко, което другите потребители на мрежата правят онлайн.
 
По този начин пътуващите могат да предоставят на хакерите своите профили в социалните медии, снимки, пароли и банкови данни. Най-добрият начин да се избегне това е да инсталирате надеждна VPN услуга, като NordVPN, която ще пренасочи интернет данните ви през криптиран виртуален тунел.
 

istock
istock

4.  Интернет цензура
 
Когато пътувате в чужбина, може да нямате достъп до любимото си онлайн съдържание, уебсайтове за стрийминг или различни платформи за социални медии. Това е или защото някои държави забраняват определени уебсайтове по политически причини или защото някои уебсайтове предоставят съдържанието си само на потребители от определени части на света. Например, Китай ограничава достъпа до различни уебсайтове за социални медии, Google Maps и някои други уебсайтове, които са полезни за пътуване.
 
Инсталирането на VPN на устройство ви би могло да разреши този проблем. Висококачествена VPN услуга като NordVPN ще ви позволи да получите достъп до забранено онлайн съдържание.
 
5.  Преследвачи в социалните медии
 
Много пътуващи нямат търпение да публикуват ваканционни снимки в социалните медии. Въпреки че може да е изкушаващо да държите приятелите и семейството си в течение за щастливите ви моменти, това може да ви изложи и на различни рискове. Хакери и други престъпници могат да ви вземат на прицел и да нахлуят в дома ви, докато сте далеч.
 
Така че е по-добре да изчакате и да публикувате моментите от пътуването си, когато се приберете вкъщи. Освен това можете да изпратите ваканционните си снимки на любимите си хора лично и само на тях.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg