Това лято няма да има почивка от кризата с разходите за живот, тъй като семействата са изправени пред рекордно високото увеличение на разходите за почивка, посочват от Европейската конфедерация на профсъюзите, цитирани от КНСБ.
 

Цените на пакетните почивки, които би трябвало да осигурят най-изгодните предложения за отдих в страната или в чужбина, са се увеличили със средно 12,4% в ЕС между януари и май тази година, след като миналата ръстът бе 11,5%.
 
Това е най-високото увеличение на цената на пакетните почивки от 1996 г. Предишното най-високо годишно увеличение е било 7,2 % през 2015 г.
 
Анализът на данните на Евростат, извършен от ЕКП и Европейския институт на профсъюзите, е установил, че:


    Средната цена на пакетна почивка с четири или повече нощувки сега е 2967 евро – с повече от 600 евро повече спрямо 2018 г.

    Хората в България, Естония, Франция, Швеция и Чехия са били засегнати от най-голямото увеличение на разходите за пакетна почивка, като ръстът е между 18 и 31%.

    Средната цена на пакетна почивка е на стойност повече от една месечна заплата за хората, които получават минимална работна заплата в 14 държави членки.

    По последни данни на Евростат около 19,5% от работещите не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, което се равнява на 38 милиона души.

    Най-голям брой работещи, които не могат да си позволят почивка, има в Румъния (43%), Гърция (37%), Унгария (34%), Италия (31%), Хърватия (31%) и Кипър (30%).
 

istock
istock

За тези, които са принудени да останат вкъщи, разходите за отдих и културни дейности, включително посещения на кино или музеи, също са се увеличили с рекордните 6,5 % – с една трета повече от номиналния ръст на заплатите.
 
Мнозина ще се сблъскат и с допълнителното натоварване, свързано с обяда на децата им през ваканцията, като новите данни показват, че все повече граждани на ЕС изпитват затруднения да си позволят нормално хранене.

Колко повече ще ни струва почивката в пика на сезона

ЕКП призовава ЕС и националните правителства да сложат край на кризата с разходите за живот, като въведат данъци върху свръхпечалбите и възстановят покупателната способност на работниците чрез достойно увеличение на заплатите.
 
“Почивката е важна за благосъстоянието на работниците, но рекордното увеличение на цените ще означава, че милиони ще пропуснат да си починат това лято. Кризата с разходите за живот означава, че много работещи хора ще се борят само да нахранят децата си през лятната ваканция, камо ли да мислят за почивка”, заяви генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

istock
istock

По думите ѝ този проблем хвърля светлина върху дълбокото неравенство, което съществува в европейската икономика и обществото.
“Лидерите на ЕС и на държавите членки трябва най-накрая да се справят с истинската причина за тази криза, като наложат ефективни данъци върху свръхпечалбите, които водят до инфлация, и да засилят колективното договаряне, за да осигурят увеличение на заплатите като най-добрия начин за възстановяване на покупателната способност на работещите хора”, категорична е Линч.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg