Почивката до една и съща дестинация може да бъде и евтина, и скъпа. Всичко зависи от планирането на детайлите, които значително влияят на крайната сума. Затова е важно да подредите правилно приоритетите си и да решите без какви удобства можете да се насладите пълноценно на мечтаната ваканция. Посещението на екзотични кътчета не трябва да струва цяло състояние и със сигурност не е нужно да спечелите от лотарията, за да обиколите света – не и ако знаете как да пътувате изгодно.

1. Направете си план

Спонтанното пътуване е чудесно, ако разполагате с лукса „време и пари“. Но ако имате ограничен бюджет, първото нещо, което трябва да направите, е да съставите план. Добре е да имате обща представа колко време ще прекарвате във всеки град или държава и да знаете маршрута, по който ще премине вашето приключение. Колкото по-малко оставите на случайността, толкова по-ниски ще бъдат вашите неочаквани разходи. Полетите и настаняването в последния момент обикновено по-скъпи, но понякога се появяват и изгодни оферти за пътуване „в последната минута“, затова е добре да бъдете гъвкави.

2. Пътувайте извън сезона

Избягвайте пътуванията по време на училищните ваканции. Това е времето, когато туристическата индустрия повишава цените, за да се възползва от семейства, които могат да пътуват само през тези няколко седмици. Проучете най-доброто време за посещение на планираната дестинация и след това пътувайте точно преди или след тези дати. Това се нарича „сезон на раменете“ – тогава все още ви очаква страхотна почивка, но може би слънцето няма да грее толкова ярко (и, от друга страна, няма да е толкова горещо). Много хотели и авиокомпании да намаляват цените си, за да привлекат клиенти през това време.

istock
istock

3. Изберете настаняване разумно

Пропуснете луксозните хотелски предложения и се насочете към хотел с по-малко звезди, ваканционно жилище или къща за гости. Други чудесни алтернативи са уебсайтове като AirBnB и Couchsurfing, където просто резервирате свободна стая в къщата или апартамента на местно лице. Това ще намали значително цената и ще ви даде автентичен поглед към реалния живот в местността. Вашият домакин може дори да ви стане личен екскурзовод или поне да ви препоръча най-добрите заведения за хранене и интересни кътчета в околността. Друга идея за безплатен престой е да планирате почивка при роднини или приятели в чужбина.

4. Опаковайте правилно

Не забравяйте да вземете всичко необходимо, за да не се налага да пазарувате, докато сте далеч (освен няколко сувенира). Направете си списък с всички дребни уреди, козметика и други пособия, които често използвате и може да ви потрябват, когато сте на път. Без значение колко слънчева е вашата дестинация, вземете си поне един чифт дълги панталони, топло яке и чадър в случай на непредсказуеми климатични промени. Пригответе си достатъчно дрехи за цялата почивка, за да не се налага да използвате скъпоструващите хотелски услуги за пране.

istock
istock

5. Резервирайте полетите предварително

Авиокомпаниите пускат своите полетни места до една година предварително и колкото повече се приближавате до датата на пътуването си, толкова повече цените се увеличават, особено през последния месец. Ако сте забелязали, цените на полетите в средата на седмицата са по-ниски от тези през уикенда. Изберете бюджетна авиолиния и запазете „икономична класа“. По възможност пътувайте само с ръчен багаж, а в случай че имате куфар, внимавайте да не надвишите максимално допустимото тегло.

6. Придвижвайте се с обществен транспорт и пеша

Автобусите и влаковете обикновено са по-изгодни от самолетите. А когато достигнете своята цел, заложете на най-полезния и евтин начин да опознаете един град – пеша. Така че, освен ако не е наложително, се движете без автобус, метро и, разбира се, таксита. Ако посещавате град, в който разстоянията са много големи и не можете да го покриете пеша, потърсете карта или ваучер, който да ви спести големи разходи. Можете да наемете велосипед или скутер за един ден. За придвижване до друг град заложете на споделено пътуване, например с BlaBlaCar.

Застраховка „Отмяна на пътуване“ – заслужава ли си и какво покрива

7. Не изяждайте парите си

Евтин обяд може да бъде закупен в супермаркет или дори на местен пазар на прясна храна, вместо в скъпо кафене или ресторант. Разбира се, нормално е вечер да искате да се поглезите в някой ресторант. Вместо обаче да влезете в първото лъскаво заведение, което видите, проучете внимателно цените на ресторантите в околността. Избягвайте центъра или крайморските алеи – там, където има тълпи от туристи, цените винаги са доста надути. Може да хапнете и „улична храна“ на крак или в някое заведение за бързо хранене, където няма да плащате за обслужване. А ако на мястото, където сте отседнали, има кухня, можете да си сготвите някое бързо ястие.

istock
istock

8. Избягвайте туристическите забавления

Разглеждайте най-туристическите места само отвън и посещавайте такива с по-ниски входни такси. Някои музеи предлагат ден на отворени врати всяка седмица, така че можете да ги посетите без да плащате вход. Избягвайте обиколките с екскурзовод – те са скъпи и понякога безсмислени. В много градове има опции за безплатни обиколки с местни жители, които ви показват и разказват за града безплатно или в замяна на дребен бакшиш. Автобусите за разглеждане на забележителности и централните магазини за сувенири са типичните начини за „доене“ на туристите, затова внимавайте с разходите.

Каква застраховка да изберем, ако планираме пътуване зад граница

9. Събирайте наградни точки

Вероятно знаете, че авиокомпаниите имат програми за лоялност. Въпреки че спечелването на безплатен полет може да отнеме време, няма причина да не започнете да събирате точки веднага. Регистрацията е безплатна и ако сте нов в програмата, може да успеете да спечелите десетки хиляди бонус точки за откриване на кредитна карта с награди за пътуване. Програмите не се ограничават само до авиолиниите – такива имат още някои хотелски вериги и туристически компании. Можете да печелите точки за голямо разнообразие от стоки чрез партньорите на програмите за лоялност.

istock
istock

10. Печелете, докато пътувате

Ако по някаква причина сте безработни и търсите вълнуващи приключения, може да обмислите няколкомесечен престой в чужбина. Някои държави предлагат визи за работна почивка (Working Holiday Visa). Това са програми, които ви позволяват да посетите приемаща страна за срок до 12 месеца и да се заемете с работа, за да покриете разходите си за живот и да ви помогнат да финансирате пътуванията си в страната. Ако работите на свободна практика, може да изпълнявате проектите си „в движение“ от всяко кътче (с интернет покритие) на Земята.

С малко предварително планиране, известна гъвкавост и правилна нагласа, нищо не може да застане между вас и вашите мечтани дестинации. Евтиното пътуване е добро както за душата, така и за портфейла ви. То дава приоритет на радостта от нови приключения пред желанието за луксозно изживяване. Ако сте пътешественик с ограничен бюджет, най-важното е да се придържате към правилото: „Когато си в Рим, прави като римляните“ – водейки стандарта на живот на местните, ще спестите повече пари, отколкото предполагате.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg