Около 540 000 пътувания се очаква да бъдат реализирани за Коледно-новогодишните празници тази година. Данните са на Института за анализи и оценки в туризма.

Сред най-предпочитаните дестинации са съседните на България страни. Част от пътуващите предпочитат Испания, Италия и Германия.

Около 130 000 българи се очаква да прекарат празниците в чужбина, обясни председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Той поясни, че в България предпочитани дестинации са зимните курорти и тези, които предлагат спа туризъм.

Каменни къщи за гости, вили ще бъдат търсени, както и посещения близки роднини и приятели. Ние очакваме около 170 000 чуждестранни посетители за Коледа и Нова година., заяви Драганов. 

Според него, една голяма част от тях ще дойдат с нискотарифните авиокомпании и ще използват услуги от платформи като Booking и Airbnb. Наблюденията са такива, че най-често идват съседите, т.е. ние ще имаме най-много посещения от Гърция.

istock
istock

Най-много българи и ще отидат в съседна Гърция. Съответно и в Турция, Македония, Сърбия, Румъния, Албания. Също така и там, където има голяма българска диаспора – Германия, Испания и Италия. Целта е събиране на семействата за празниците, обясни той.

Тази година цените са увеличени, допълни Драганов.

„Ние отчитаме един ръст между 7.5 % и 11 %  на цените за един и същи продукт, за едно и също време. В същото време имаме изключително голямо ветрило на предлагането“, посочи той.

Статистиката показва, че обикновено българите залагат на 4 и 5-звездни хотели.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg