Около 80% от лозята в землището на Поморие са засегнати от бурята в Бургаско през изминалите дни. В близките три години тези лозя няма да дават плод.
 
Това каза пред БНР Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара. Той приветства бързата реакция по описване на щетите.
 
Изграждането на декар лозе струва около 4 000 лева, нужни са 4 години, за да влезе в плододаване, обясни Чорбаджийски.
 
"В момента ще им трябват около 2 000 лева на декар - да се възстановят конструкциите, теловете и капковите напоявания."
Условията на застрахователите не отговарят на това, което очакват лозарите – не изплащат обезщетения при градушка и измръзвания, затова и хората не се застраховат, коментира Йордан Чорбаджийски. Сегашното бедствие той определи като "форсмажор, който се случва на 50 години един път".
 
По думите му трябва да се направят законодателни промени, за да могат да се застраховат всички земеделски производители, защото сега "се играе руска рулетка".
 
"На този хал сме, защото лозарството е изоставено от държавата вече 20 години", категоричен е Чорбаджийски. Според него секторът се бори за оцеляване и "да стане приоритетен сектор, за да не се изкореняват всяка година лозя".
 
За една кокошка субсидията е 80 лева, за лозарите е 40. Обидно е кой и по каква схема разпределя тези пари, даде пример той.
 
За новия стратегически период в земеделието се обмисля задължителна застраховка, която ще трябва да сключват земеделските производители с поделен риск – минимално самоучастие на производителя, поясни заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

"Два програмни периода проспахме, вместо да се конструира такава схема", посочи той. Другият механизъм, върху който ще се наблегне, е взаимоспомагателен фонд като част от управлението на риска, който да покрива и сътресения на пазара.

Колко струва застраховката на имот

Джиков, който е производител от 21 години, си задава въпроса защо механизмите за компенсации на земеделските производители в България не работят и защо никой досега не си е направил труда да обследва процеса.
 

istock
istock

"Защо не се предлагат добри застрахователни продукти и защо е ниска застрахователната култура на българския земеделец? Само ниската застрахователна култура ли е проблем", коментира Джиков, като акцентира върху некоректни практики в застрахователния бранш.
Другата седмица се създава работна група по този проблем с участието на експерти, застрахователи и земеделци, съобщи заместник-министърът.
 
"Мнението е твърде сурово за застрахователния бранш. Вече не може да се говори за липсата на култура на пазара. Продуктите са налични. Може и е вродено в нашия манталитет – защо да плащаме за нещо, което няма да се случи", изтъкна в предаването "Преди всички" Веселин Ангелов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи. 

"На практика всичко може да бъде застраховано. Въпросът е на каква цена. Нещо, което е твърде рисково и чистотата е много голяма, нормално е да бъде по-скъпо.", допълни той. "Браншът е отворен за срещи, дискусии и работни групи с компетентните органи", увери Ангелов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg