„Реформата започна да става мръсна дума. Едно клише. Това, което върви, е електронизацията на здравеопазването. Има много въпроси около електронните рецепти. Трябва да се прецени до каква степен могат  да се съвместяват електронните  и хартиените рецепти”, заяви в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS проф. Георги Михайлов от  „БСП за България”.
 
„Нямаме еднаква картина по отношение на болничната и доболничната помощ. Ключовите неща, които трябва да се направят в здравеопазването са три. Първото е да имаме ясни правила, които да се следват. Второто е да контролираме с цифрови данни какво се случва на всяко едно ниво. И третото е обилно да комуникираме, това, което правим”, смята з-р Александър Симидчиев от ДБ.
 
Според д-р Михайлов е необходима промяна в системата на финансиране и управление в здравеопазването. „Положението с кадрите в здравеопазването е трагично. 10 000 населени места в България нямат аптечни пунктове. Затова са необходими спешни промени”.

В пациентското досие липсват записи за над 130 000 рецепти дневно

Мнението на д-р Симидчиев е, че трябва да има финансиране на профилактична и превантивна дейност, която да е осигурено от държавата. „Трябва да има осигурително финансиране от НЗОК за хронични заболявания, както и застрахователно финансиране за случаи, които са извън тези, които се покриват от касата. По този начин ще имаме пълноценно публично, прозрачно и много ефективно финансиране”.
 

istock
istock

„Има тежки лобистки и огромни финансови интереси. НЗОК в момента има само два механизма за контрол на болничните заведения. На практика това е въртележка на пари. Никъде по света не се плаща за оборот. Това не са ресторанти, бензиностанции, дюкяни. Плаща се за качествена дейност. Това е решението”, каза д-р Михайлов.
 
Д-р Симидчиев допълни, че контролът е изключително важен. „В момента контролният орган е Изпълнителна агенция медицински надзор. А Министерството на здравеопазването е принципал на всички държавни болници. Контролът трябва да стане ефективен".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg