Eлектронните рецепти са важни за фармацевтите, както за всички по веригата, дори и за самите лекари. Това заяви в студиото на "Денят започва" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.
 
„По официални данни 74% от всички лекарства се изписват по свободна продажба. точно те се предписват на бяла рецепта, а не дигитално. 68 хиляди рецепти на ден. Липсват записи в пациентското досие за над 130 хил. рецепти дневно“, каза Костов.
 
Той обясни, че разчитането на една рецепта създава трудности дори и на фармацевтите.
 
„Така че и в момента на хартия пациентът има затруднения. Електронната рецепта може да бъде разпечатана както от лекаря, така и в аптеката“.
 
Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз заяви, че никога не е замисляно, когато се е създавал Националната здравно-информационна система, да има деление на рецепти по каса или на свободна продажба.

Ще важат ли хартиените рецепти

"Една рецепта е рецепта и няма никакво значение кой ще заплаща рецептата – дали тя ще бъде платена частично или напълно от здравноосигурителния фонд, или от пациента. Лекарствата са едни и същи в голямата си част и те имат същото отношение към здравето на пациента. Този електронен запис трябва да влиза в пациентското досие", каза той.
 

istock
istock

Маринов припомни, че от близо две години има електронни рецепти. И повече от година и три месеца тези рецепти са задължителни по Здравна каса. Рецептите по Здравна каса са многократно по-сложни от тези, които са на свободна продажба.
 
„Ние не недоумяваме защо лекари, които са на работното си място, издават електронни рецепти по Здравна каса, а в същото време отказват да правят това за рецептите на свободна продажба“, заяви Маринов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg