Близо два пъти са се увеличили за последните 3 години жалбите, които са само в областта на темата, свързана с права на здравеопазването. За миналата година те са над 1000, ако не броим жалбите свързани с хора с увреждания, които също са много в Институцията на омбудсмана.

Това каза омбудсманът Диана Ковачева по време на Международната научна конференция "Основни права и медицинско право", цитирана от "Фокус".

Много от жалбите, които достигат до мен, съдържат повече от един проблем. Не малка част от тях не са индивидуални, свързани са с проблеми на групи. Понякога са изпратени от пациентски организации, от професионални и съсловни организации, от персонал на болници. За съжаление, не бих казала, че увеличаването на тези жалби се дължи само на COVID пандемията, въпреки че тази ситуация освети редица проблеми, които съществуваха в годините, каза още тя.

Омбудсманът изброи някои от областите, с които най-често са свързани жалбите, които получава.

Такава е достъпът до медицинска помощ, лекарствени продукти и медицински изделия. Тук ще кажа, че става въпрос най-вече за нарушен достъп до медицинска помощ в отдалечени и труднодостъпни райони. В почивните дни, извън работния график на лекарите, включително на личните лекари, достъпът на възрастни и трудно подвижни хора, несигурен достъп до продължително лечение и рехабилитация, посочи Ковачева.

Диана Ковачева
Диана Ковачева

Палеативните грижи с достатъчен обем и продължителност също са сериозен проблем, когато са заплащани с публични средства. За нарушения достъп до трансплантация и осигуряване на кръв и кръвни продукти смятам, че цяла конференция може да бъде направена, допълни омбудсманът.

Касата ще плаща за рехабилитация след коронавирус

Остават няколко проблема пред омбудсмана - проблеми при издаването на сертификати за ваксинация и невъзможност за корекция при грешки и получаването на сертификат, когато хората са ваксинирани с различни ваксини. Друг проблем пред Ковачева е въпросът с лекарите, които са прекратили договорите си с НЗОК. 73 лекари са прекратили своята практика за миналата година, като по този начин близо 70 000 пациенти са останали без личен лекар.

Диана Ковачева се надява, че може да се намери начин хората да бъдат уведомявани при прекратяването на договорите на джипитата с НЗОК.
Последният проблем е наредбата за медицинска експертиза. Не е справедлив начинът, по който се формира оценката за експертизата на хората с увреждания, категорична бе Диана Ковачева.

istock
istock

Определянето от НЕЛК и ТЕЛК на по-нисък процент на трайно намалена работоспособност. Друг проблем е забавяне на експертизите, особено при обжалване по съдебен ред - отнема повече от 2 години. Здравното осигуряване и обезщетения при възстановяване на прекъснати здравноосигурителни права, включително за завърнали се от чужбина граждани. Много често съм сезирана с проблеми сега в пандемията за нарушени социално- икономически права- най-вече трудови и осигурителни, каза още Диана Ковачева.

По думите й е редно държавата да се погрижи за хората, които са в принудителен неплатен отпуск. "Обърнах се с предложение многократно към Министерството на здравеопазването да бъдат поемане здравноосигурителните вноски на хората, които се намират в принудителен неплатен отпуск, особено в поредицата от локдауни. Редно е държавата да се погрижи и да помогне, за да не бъдат прекъсвани техните осигурителни права. Тук успяхме по отношение на тези хора да не се прекъсва трудовият им стаж след изтичане на шестия месец. Там препоръката ни беше уважена", допълни омбудсманът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg