Когато пациент поиска направление, било то и електронно, но не е преминал медицински преглед, лекарят има право да откаже.
 
„Направленията, които издават личните лекари към специализираната доболнична помощ, са чекове. Тяхното количество всяка година се определя със Закона за бюджета на здравноосигурителната каса", коментира пред Радио София д-р Георги Миндов, председател на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари.
 
И разясни, че законодателят и регулаторните органи задължават личните лекари безотказно да издават направление при няколко случая: при бременни - за проследяване от гинеколог; при остро заболяване на лица до 18-годишна възраст.
 
Направленията за тези случаи са без ограничения, те са извън регулативния стандарт, отпускан на тримесечие.

Как ще влизаме в електронното си здравно досие

„По повод остро заболяване получаваме не повече от две направления на здравноосигурено лице за година. Има болни, които настояват за много направления, други, на които предписваме, отказват да ги използват. Но всичко зависи от състоянието на пациента“, каза още д-р Миндов.
 

istock
istock

Той припомни, че направленията вече се изписват електронно. Но в момента личните лекари нямат право на преглед и изписване на лекарства от разстояние, да не говорим за направление за специалист или постъпване в болница.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg