Да се създаде методика за финансиране на аптеки, които работят по договор с НЗОК, в отдалечени, труднодостъпни райони или работят денонощно. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, внесени в Народното събрание от депутати от ГЕРБ и „Продължаваме промяната“.

В малките населени места липсват аптеки, които да отпускат лекарства на здравноосигурени лица. В много общини и областни центрове пък изобщо няма денонощни аптеки, пишат в мотивите си вносителите.

По техни разчети за осигуряване на стимули за откриване на такива аптеки ще са необходими около 3 милиона лева допълнително.

Друга промяна в закона предвижда да се създаде механизъм за финансиране на структури, които са от ключово значение за достъпа до медицинска помощ в отдалечени и труднодостъпни региони, както и такива, които са от критично значение за осигуряване на комплексност на лечението.

За целта трябва да се определят критерии, на които да отговарят тези лечебни заведения, които да поемат тежки и усложнени случаи, независимо от вида на собствеността им, пише в мотивите към законопроекта.

В него се предвижда и въвеждането на методика за осигуряване на справедливи минимални възнаграждения в здравеопазването. Възнагражденията следва да бъдат не по-малко благоприятни от определен обективен критерий, какъвто е определен в колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“.

Без аптека остават 10 000 населени места в България

Настоящата уредба не гарантира заплащането на справедливи възнаграждения на медицинския персонал, който изпълнява дейности в изпълнение на договори между лечебни заведения и НЗОК.

istock
istock

България е една от малкото държави членки в ЕС, която не регулира изисквания за минимални възнаграждения на медицинските специалисти, което води до задълбочаване на недостига на персонал, пише още в мотивите към законопроекта.

Има практика лечебните заведения да осигуряват необходимия персонал за изпълнението на договорите с НЗОК с по-малко от необходимия брой кадри, като фиктивно сключват договори с медицински специалисти, обясняват депутатите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg