Здравният министър Костадин Ангелов разкри с колко ще се увеличат заплатите на служителите в сектор "Здравеопазване".
 

„Става въпрос за средни брутни работни заплати в размер на 1 000 - 1100 лв. Най-ниски са заплатите на служителите в РЗИ, те ще бъдат увеличени с 30%.
 
Там, където средните брутни заплати са малко по-високи от 900 - 1100 лв., ще бъдат увеличени с 20%“, посочи министърът.
 
По думите му целта е що-годе уеднаквяване на средната брутна работа заплата на близо 6 000 служители в администрацията, които са на първа линия и участват в борбата с коронавируса.
 
Това са служителите в районните здравни инспекции, служителите в Националния център по обществено здраве и анализи, в Националния център по заразни и паразитни болести, Районните здравни каси.
 
Тези служители, които са на "първа линия" - над 10 000 души, до края на годината има осигурен ресурс да получават и бонус 1000 лв. чисто, обеща министърът.
 

istock
istock

Парите са осигурени чрез преструктуриране на европейските фондове, съвместно с министрите Томислав Дончев и Деница Сачева. Здравният министър подчерта, че има и пълното съдействие на новия финансов минситър и бивш здравен - Кирил Ананиев.
 
"Започваме от 1 август увеличаване на субсидиите на лечебните заведения, като ще се подпише анекс на рамковия договор за увеличаване на клиничните пътеки средно 10%. Това ще рефлектира върху увеличаване на приходите в лечебните заведения.

Вдигат заплатите на медиците и дават 250 млн. лв. допълнително за здраве

Основно в университетски и областни болници. Най-високо ще е увеличението за клиничните пътеки, които са трайно недофинансирани, по-ниско ще е за високофинансираните пътеки.

Тъй като в общинските болници, които работят в по-нисък обем и по по-нефинансирани клинични пътеки, в тези болници отпускаме допълнително 19 млн. лв. Целта на всичко е да бъдат достигнати минималните нива в браншовия колективен трудов договор в сектора навсякъде", каза Костадин Ангелов.

istock
istock

Предстои в МС да бъде обсъден анализ на направеното до момента по време на пандемията. В доклада са посочени и всички осигурени лични предпазни средства и дезинфектанти, както и осигурените напред.

В него има ясни критерии какво се случва в системата, когато има заболеваемост от 150 души на ден, от 300 души на ден. Колко легла има в системата и каква част от тях са в готовност при всяка ситуация. Колко от тях са интензивни, с каква стъпка да бъдат увеличени.

Но най-важният фактор е човешкият ресурс. "Сърдечно благодаря на всички, които денонощно работят в системата и безрезервно се раздават.", каза министърът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg