За месец март общо 3578 души от системата на здравеопазването са получили бонуса от 1000 лева, даван на хората от първа линия срещу COVID-19.

От тях 1718 са медицински и немедицински персонал в 37 лечебни заведения в страната, а 1860 души са служители на РЗИ-та, Националния център по заразни и паразитни болести и центровете за спешна помощ.

Безплатен уикенд в Банско за медиците на първа линия

Сумата е в размер на около 5,2 млн. лева. Данните обобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на участието си в петъчния парламентарен контрол, предаде БГНЕС.

Средствата са по проект „Подкрепа за работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

istock
istock

По предварителни разчети допълнителните 1000 лева за април ще получат общо 6626 души, от които 3950 са медицински и немедицински персонал, работещ в 59 лечебни заведения. За месец април сумата ще е около 9,4 млн. лева.

Застраховат безплатно 1 200 медици в София

„Парите се предоставят само на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает в процеса по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус, настанени за болнично лечение. За тази цел са разписани ясни, обективно измерими критерии, на базата на които се определя броя на лицата, които следва да получат допълнителното възнаграждение от 1000 лева“, уточни здравният министър.

Останалите специалисти в здравния сектор, които са извън болничната помощ и не са включени като възможни получатели на допълнителното възнаграждение, също могат да получат такова, уточни Ананиев. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg