От днес заявленията за издаване на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) ще се приемат в нови пунктове.
Причината е промяна в договора  между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и ДЗЗД „КОНСОРЦИУМ КИМ-2000“-ДЕМАКС“, посочват от НЗОК.

Затова от днес заявленията за издаване на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) ще се приемат в 120 дистрибуторски центрове на „Първа инвестиционна банка“ АД на територията на цялата страна.
 
Досегашните центрове на банка ДСК ще приемат заявления за подаване на ЕЗОК до 7 юли вкл. и в тях гражданите ще получат готовите ЕЗОК до 28 юли 2023 г. вкл.

Образец на заявлението може да бъде получен на място в клоновата мрежа на „Първа инвестиционна банка“ АД. Заявлението може да бъде изтеглено и разпечатано и от интернет страницата на НЗОК.
 
Указанията за попълване на заявленията за издаване на ЕЗОК са публикувани на интернет страницата на НЗОК.

Как пациент да поиска от НЗОК да му възстанови пари за лекарства

Заявление за издаване на ЕЗОК може да бъде подавано и чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ). За целта заявителят трябва да притежава квалифициран електронен подпис.
 

istock
istock

Картата и услугата по издаването ѝ са безплатни, а срокът за изработката ѝ е до 15 календарни дни.
 
ЕЗОК е документ, въз основа на който при престоя си в друга държава членка на ЕС здравноосигурените лица могат да ползват спешна и неотложна медицинска помощ.
 
При възникнали въпроси или проблеми при подаването на документи за ЕЗОК и получаването на готовите карти, гражданите могат да се обръщат за информация към  ДЗЗД „КОНСОРЦИУМ КИМ-2000“-ДЕМАКС“, e-mail: info@ezok.bg
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg