Какво предстои за пациентите от утре, 1 април, ако НЗОК и Българският фармацевтичен съюз не успеят да се разберат за лекарствата, заплащани по Здравна каса?
 
"Ще им се наложи да плащат или доплащат. Лекарствата са налични по складове и аптеки, но аптеките – търговците на дребно, нямат право да им ги изписват по Здравна каса, тоест няма да бъдат изплатени от бюджета на Касата", коментира пред БНР адвокатът по медицинско право Христина Николова, член на Сдружението за развитие на българското здравеопазване.
 
Има хора, които нямат възможност да си заплатят скъпа да тях терапия. Тези хора ще бъдат пряко засегнати, защото няма да могат толкова бързо да намерят средства за да си закупят даден медикамент, а после да претендират за възстановяване на сумата, уточни Николова.
 
При пациентите с трансплантиран орган, ако не си пият лекарствата ежедневно, организмът може да отхвърли органа, даде конкретен пример Христина Николова, която самата е трансплантирана.

Запитана ще има ли опашки по аптеките заради неяснотата какво ще се случи, Христина Николова посочи, че пациентите с протоколи няма да могат предварително за си закупят необходимите медикаменти.
 
Касата и БФС не подписват договор, както е при Лекарския и Зъболекарския съюз. Те регламентират помежду си условията и реда, по които индивидуалните аптеки работят, и тези условия се съгласуват, поясни адвокатът по медицинско право.
 
Може ли индивидуално като пациенти да обжалваме, ако сме заплатили лекарства, които Здравната каса е длъжна да покрие, или пък не сме успели изобщо да си закупим необходимия ни медикамент заради споровете между НЗОК и Фармацевтичния съюз?

Как ще изписват скъпоструващи лекарства

Всеки, на когото се е наложило да закупи медикамент, покрит напълно или частично от НЗОК, може да предяви своите претенции за възстановяване на сума от Касата, а ако са настъпили вреди заради невъзможност да си закупи дадено лекарство, може да претендира вреди вследствие на увреждане на здравето му, каза Христина Николова.
 

istock
istock

Най-лесният и бърз начин е с касовата бележка, която всеки ще получи, да входира заявление в деловодството на Касата, с искане сумата да му бъде възстановена по банков път, отбеляза тя.
 
"Законът за здравното осигуряване категорично казва, че Касата заплаща за тези медикаменти. Тя има задължението да ги заплати. След като не може по един начин, ще ги заплати по друг начин."
 
Николова изрази очакване да се стигне до компромисен вариант и не изключи "лавинообразни жалби, искове и претенции на пострадали пациенти".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg