В 25 страни от ЕС се наблюдава сериозен недостиг на лекарства. Дефицитът у нас е започнал още от началото на декември. Какви са липсите и как ще бъде решен проблема - темата коментираха пред БНТ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки и Богдан Кирилов - изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.
 
"Най-липсващото в момента в аптечната мрежа са антибиотиците, особено за деца. Проблем са и антибиотиците за възрастни и той се задълбочава във времето. Има и стотици лекарства, които липсват, но това не е от сега", обясни Николай Костов и добави, че над 300 са липсващите лекарства.
 
В момента има затруднения в доставките на някои антибиотици и на инхалаторни продукти, които се използват за респираторни заболявания, каза Богдан Кирилов.
 
"Системата, която проследява недостига беше разработена от Министерството на здравеопазването и прехвърлена към Агенцията по лекарствата. Тя е уникална по рода си. До този момент такава в системата на здравеопазването. Почти няма и аналог в другите европейски държави и наистина има смисъл от нея. Системата обаче не работи ефективно и трябва да бъдат направени законови промени", посочи Кирилов.
 
Той обясни, че в системата са включени 63 продукта, които формират забранителен списък за износ. Продуктите, които са в този списък не отговарят на сигналите, които постъпват в МЗ и Агенцията по лекарствата. Системата проследява различните транзакции между търговците на едро, аптеките и притежателите на разрешения за употреба.

Драстично поскъпват лекарства за простуда

Проверките, които се правят са за наличностите у търговците на едро, има и указания за приоритетно разпределяне на количествата, които са налични в търговците на едро към аптеките, уточни Кирилов.
 

istock
istock

Той допълни още, че извънредни доставки на антибиотици се очакват още тази седмица и недостигът ще бъде компенсиран постепенно в рамките на месец.
 
"Тази седмица стартират доставки на част от лекарствените форми, под форма на суспензия, които се използват при деца, от групата на цефалоспорините. В следващата седмица започват доставки от пеницилините. Така, че уверението от страна на производителите, че в рамките на месеца и началото на следващия ще има достатъчно количества, които да компенсират това, което към момента се получава като недостиг", обясни Богдан Кирилов.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg