Посещенията във фитнес залите намаляха значително, докато те бяха отворени, и това доведе да различни загуби за всеки отделен оператор. През лятото са били осъществявани около 70 на сто от нормалните посещения, а в края на октомври и през ноември регистрираният спад е бил над 50%.

Трудно е да се каже колко още ще издържи секторът в тази ситуация. Някои хора са взимали кредити, други са имали резерви, но положението вече е такова, че сигурно ще има доста фалити в бранша, заяви пред Радио София Петър Ангелов, изпълнителен директор на Българската асоциация за здраве и фитнес.

Как да предпазим близките си след заразяване с Covid-19

Но не само икономическата страна е важна в случая. Секторът е важен съюзник на държавата в превенцията срещу коронавирусната инфекция и възстановяване на хората, които са преминали заболяването. Заедно с това проучвания показват, че на 100 хиляди посещения във фитнес залите, едва при 0,78 процента е имало заразяване, подчерта Ангелов и добави:

istock
istock

"Ако в една огромна зала има 10-15 души, те в никакъв случай не са на близка дистанция и не разпространяват заразата. От друга страна, когато човек не се чувства добре и има някакви симптоми, той няма да отиде да тренира. Същевременно се прилагат строго всички противоепидемични мерки."

Мярката, която се въвежда от правителството, за компенсиране на 20% от декларираните приходи за същия период през 2019 година, е крайно недостатъчна, тъй като фитнес залите имат фиксирани разходи.

Николай Василев: Неработенето е дефиниция за рецесия


Диалогът с Министерството на икономиката е бил прекъснат няколко месеца, като едва миналата седмица е била осъществена среща с министъра на икономиката, но на нея не е постигнато разбирателство за нещо повече от вече известната мярка, посочи още изпълнителният директор на Българската асоциация за здраве и фитнес.

Секторът настоява за държавна помощ в размер на 60% от декларираните приходи за 2019 година в периода на затваряне, както и за определяне на услугата като такава от първа необходимост, наред със здравните и фармацевтичните услуги.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg