COVID-19, установен при един член на семейството не означава непременно, че останалите ще имат здравословен проблем. Какво намалява шанса да заразите хората, с които съжителствате и как правилно да се предпазите от коронавирус, обясни в интервю за радио Спутник алергологът-имунолог Владимир Болибок.

Симптомите на коронавирус обикновено не се проявяват непосредствено след заразяването. Докато ги няма, човек спокойно общува със семейството си. В повечето случаи това не заплашва близките му, защото има голяма разлика между заразен и болен в резултат на заразяване, обясни Владимир Болибок.

Мамят с лепенки, които лекуват COVID

"В повечето случаи това се случва така: хората се заразяват с коронавирусна инфекция, имунната им система работи и те нямат абсолютно никакви симптоми. Има хора, чиято имунна система не работи много добре - те имат различни прояви на заболяване, наречено COVID-19. От тези, които се заразяват, сравнително малка част се разболяват”, каза лекарят.

istock
istock

„Можете да се разболеете, ако има някакъв допълнителен фактор, който отслабва имунната защита на организма, например настинка, постоянен стрес, злоупотреба с алкохол”, каза Болибок.

Според лекаря дори съвместният престой в едно жилище с карантиниран пациент с COVID-19 не означава сто процента вероятност всички членове на семейството да се разболеят. Необходимо е само всички да се придържат към прости предпазни правила.

Опасно ли е да ни сложат ваксина, ако сме с COVID-19


"Човек трябва внимателно да спазва всички препоръки. Болният трябва да седи в отделна стая, да излиза да се храни само когато всички останали са се прибрали в отделно помещение, да си мие често ръцете, да носи маска и да използва отделни прибори и санитарни принадлежности. Също така, местата за общо ползване в жилището трябва да се използват само след дезинфекция. Тогава всичко ще е наред“, заяви имунологът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg