Маски и шлемове без реална защита заливат пазара, показват проверките на контролните органи. Екип на NOVA направи тест в лаборатория, за да провери доколко ни пазят предпазните средства. 

С ръста на случаите на заразени с коронавирус, предпазните средства менте стават все повече.

Най-често проверяващите се натъкват на маски и шлемове без задължителна маркировка, разминаване между реалната и обявената степен на защита, както и липса на каквато и да е информация за производителя. А огромна част от фалшивите продукти се предлагат в интернет.

Нова препоръка на МОН - учениците с маски в час

Според оферти в интернет, маските осигуряват максимална защита, изработени са от качествени материали и служат за многократна употреба - от най-високия клас струват средно 15-16 лв. след намалението.

istock
istock

През последните седмици екипът на проф. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН прави изпитвания на десетки видове маски.

„Обещават степен на защита 90-98 %, като пишат, че имат протокол от научна организация. Ние поискахме тези протоколи, но там никъде не пише до каква степен е защитата и до каква степен вирусът може да премине през тези маски”, обясни тя.

Постигнатата защита обаче не се доближава до обещаната, категорична е проф. Долашка след направен тест. Освен това синтетичните тъкани могат да предизвикват алергии и различни раздразнения на кожата.

С маски на открито от днес - къде и как

„След като попаднат върху маската аерозолите с вирусите се съдържат върху повърхността, а част от тях преминават през плата. Имат определена степен на защита, но не толкова силно изразена. Когато се каже 98 %, това значи, че си напълно защитен, а не наполовина”, посочва проф. Долашка.

istock
istock

Повтаря се експериментът и с маска с филтър от активен въглен.

„Всичко, което вие издишате, се поема обратно. Ако извадя активния въглен, ще видим, че той е абсолютно сух”, каза професорът.

В този случай нивото на защита многократно се повишава, категорични са учените от БАН. Проверява се и нивото на защита и при маска за еднократна употреба, закупена от аптека.

Българи не спазват изискването за маски на открито в Турция

„При обикновената маска се вижда как аерозолите се разпръскват. Естествено, че има определена степен на задържане, но тук е важно къде са се задържали самите вируси. Когато те останат в намокрената част, има риск ние да ги вдишаме. Защитата е ниска – около 30 %”, твърди проф. Павлина Долашка.

Препоръката тук е да сменяме често този вид маски – през 2-3 часа, за да не преминат капчиците от околната среда към лицето ни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg