849,6 хиляди българи са здравно неосигурени, показват данни на Националната агенция по приходите, предоставени от финансовия министър Асен Василев в отговор на депутатски въпрос на Мая Манолова.

Заради неплатените от тях здравни вноски в хазната не са постъпили 203,6 милиона лева. хората без здравни осигуровки у нас се увеличават, показват още данните на НАП. През 2019 г. такива са били малко над 670 хиляди българи, през 2018 г. – 697 хиляди, а през 2017 г. - 733,8 хиляди.

Изчисленията за хората, които не плащат здравните си вноски, са направени на база оценки за броя на българите в чужбина. Причината е, че според Закона за здравното осигуряване българите, които имат двойно гражданство и пребивават в чужбина повече от 183 дни от календарната година, не са длъжни да правят здравни вноски в страната.

Не са задължително здравно осигурени в НЗОК и българите, които плащат здравни вноски в друга страна от ЕС. Най-общо това са българите, които живеят в друга държава от ЕС.

Хората в неплатен отпуск остават без здравни осигуровки

Същевременно хората, които сами плащат здравните си вноски, въпреки че не работят, са близо 135 хил. Хората, които не работят и не учат, трябва сами да плащат здравните си осигуровки.

istock
istock

Те трябва да плащат вноска в размер на 8% върху сума не по-малка от половината от минималния осигурителен доход, който за 2021 г. е 650 лв.

Това означава, че за 2021 г. трябва да плащат за здраве поне по 26 лв. на месец. Ако човек не работи на заплата, но има някакви доходи, като например от наеми или от упражняване на свободна професия или занаят, трябва да плаща здравна вноска от 8% върху получените доходи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg