Европейската прокуратура съобщи, че представителите й в София са предложили на Софийския районен съд да наложи административно наказание за животновъд, заподозрян в измама със средства от ЕС и подправяне на документи.

Заподозреният е собственик на овцеферма в община Вършец (област Монтана) и успешно е кандидатствал за средства за стопанството си. Той е щял да получи 134 770 лева, 85 процента от които са финансиране от ЕС, а останалите са от българския бюджет, се пояснява в съобщението.

Как се крадат европари у нас

За да получи тези средства, заподозреният е трябвало да представи документи, включително удостоверение за липса на данъчни задължения. Проверка на Държавен фонд "Земеделие" е показала, че той е имал данъчни задължения и е представил фалшив документ при кандидатстването си за евросредствата.

istock
istock

Европейската прокуратура уточнява, че обвиняемият не е получил исканите средства и щетите са били предотвратени. Ако бъде признат за виновен, той може да получи глоба до 5000 лева, се посочва в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase