Производители на плодове и зеленчуци настояват да получат информация – как е образувана цената на водата за поливане и защо държавното предприятие „Напоителни системи“ обявява драстично поскъпване на водата броени дни преди крайния срок за подписване на договори.
 
Днес представители на бранша ще се срещнат с ръководството на Министерството на земеделието и на „Напоителни системи“.
 
И ако не бъде постигнат компромис - утре производителите излизат на протест.
 
От позицията на монополист държавното дружество „Напоителни системи“ диктува неизпълними условия, каза за „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на малинопроизводителите Божидар Петков. „Увеличението е между 200 и 300% в сравнение с цените от 2022 г.“, обясни той.
 
Има райони в страната, където цената на водата скача 100 пъти  спрямо посочената от Министерството на околната среда и водите:

Драстично поскъпване на водата в няколко региона на страната

„От МОСВ през "Напоителни системи" тя стига с 10 000% надценка до крайния потребител. Този шок ни изважда от релси, защото, ако миналата година поливката на един декар земеделска земя за отглеждане на ягоди и малини е струвала в рамките на 80-120 лв., тази година при тези цени ще струва 780-800 лв., което обърква всички калкулации, планове, предварителни договори", обясни Божидар Петков.
 

istock
istock

Ако на днешната среща с министъра на земеделието държавното дружество не преразгледа сметките си, в петък сме подготвили голям протест на производители на плодове, зеленчуци и зърнени култури, предупреди още Божидар Петков.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg