Планиране на земеделието у нас за няколко години напред е невъзможно в сегашната ситуация, коментира за радио Варна Кирчо Шарков, председател на земеделска кооперация „Сеяч” в село Царевци, която се занимава с растениевъдство и животновъдство. Проблемите в земеделието не са от вчера, но по време на пандемията стана по-трудно, а със започването на войната трудностите пред земеделците съвсем се задълбочиха, каза Шарков.
 
Той обработва 12 500 декара земя в община Аврен – основни култури са пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. Отглежда и около 400 глави българско черношарено говедо, няма намерение да се отказва от тях, макар да знае, че ако закрие животновъдството ще си помогне в земеделието. Шарков обясни, че основен вносител на суровини – торове, машини, препарати, семена, горива и др. е Русия.
 
Най-фрапиращо е увеличението на цената на торовете, която е скочила между 4 и 5 пъти, което означава, че около 25% от разходите на земеделеца ще отидат за торове.

Производители: Някои райони може да останат без хляб

Дори и сегашните цени да се запазят недостиг на зърно ще има, а цената на хляба рязко ще скочи, прогнозира още Шарков.
 

istock
istock

Той посочи, че с повишаването на цените се обезсмисля и отпусканата държавна субсидия от 30 лева за декар, която  не е променяна от 10 години насам. Тогава с въпросните 30 лева земеделецът е успявал да покрие част от разходите за тор и гориво, а сега не може да покрие дори и 1/3 само от цената за тор.
 
Не може да се прави бизнес без някаква предсказуемост, обобщава трудното положение в момента Кирчо Шарков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg