Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите от граничните райони сигнализират за засилено преминаване на камиони, натоварени със слънчогледСпоред фермери, търговците вкарват слънчоглед от Украйна, след това го транзитират до България като румънски. 

Като такъв, той остава в България, без да се нарушават въведените ограничения в първа точка от подписания меморандум на 20 септември. Във връзка с опасенията за неизпълнение на споразумението, Асоциацията на зърнопроизводителите е депозирала писмо до премиера акад. Николай Денков и до министъра на земеделието Кирил Вътев. 

Пред БНР председателят на Асоциацията Илия Проданов подчерта, че в момента от Румъния на ден влизат между 4 до 8 хил. тона слънчоглед

Ще падне ли цената на олиото след решението за вноса от Украйна

"Това е изключително голямо количество слънчоглед. Това е може би капацитетът за преработка на всички предприятия вкупом". 

По думите му купувачите са български фирми. Преработвателните предприятия са тези, които го вкарват, а камионите са основно украински и молдовски, уточни той.

istock
istock


"Колегите по места, където този слънчоглед се разтоварва, говорят с шофьорите на камионите и те казват: "Ние натоварихме в Украйна", казват и градовете, откъдето се товари. То е до болка и кристално ясно, че слънчогледът е украински". 

Проверката на границата е по документите на стоката, обясни Илия Проданов. Според него сигурно има вариант за по-обстойни проверки на произхода на този слънчоглед. По думите му държавата може да изиска допълнителни документи, но към момента това не се прави. Той е категоричен, че държавата, заедно с бизнеса и бранша, трябва да намерят начин за излизането от ситуацията. 

В същото време българският слънчоглед много трудно се търгува, а цената му пада всеки ден, отбеляза Илия Проданов. По думите му в момента цената е между 600 и 650 лв. на тон. В страната има над 2 млн. тона слънчоглед от старата и новата реколта.

"Ако ще продължаваме да си играем на котка и мишка, няма никава полза нито за държавата, нито за нас, производителите. Трябва да се изчистят тези детайли - как ще се контролира, има ли волята, има ли държавата инструмента, за да го прави, ако не - да създаде такъв, и да сме сигурни, че интересът ни е защитен". 

Зърнопроизводителите напомнят още, че има законодателни проблеми, които се "влачат 10 години". По думите на Проданов без волята на Министерския съвет и Народното събрание няма как да бъдат решени. Според него на първо място трябва да се разбере, че земеделието е приоритет

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg