Труден е сезонът за производителите на ягоди и малини заради честите и обилни валежи.

Печалбата тази година е по-малка вследствие на загниването на част от плодовете. От друга страна, дъждовете са помогнали да се спестят разходи за поливане, обяснява производителят Айхан Хашимов, който отглежда 450 дка в землището на Лозница пред БНР.

Средният добив е по-нисък от миналата година - с около 200 килограма на декар, уточнява той.

В Североизточна България е имало добро търсене на ягоди – както за пряка консумация, така и за преработка. Хашимов определя цените като задоволителни.

Късни слани и дъждовна година са двата фактора, които определят добива и рентабилността в производството на ягоди, подчертава Айхан Хашимов.

Колко излизат домашните компоти

"Все още сме на открито. Не сме на оранжерийно производство. Забелязваме тенденцията, че доста хора искат направо от полето да си купят ягодите. Хора, които сами си правят сладка и компоти", разказва производителят от Лозница. По думите му, желаещите да си закупят плодовете директно от полето през последните години стават все повече.

istock
istock

Принуждаваме се да наемаме цели групи от други райони на България, казва Хашимов относно недостига на работна ръка за прибиране на продукцията.

"В момента сме в неведение. Не можем да планираме бъдещето. В язовир "Бели Лом" водата намалява", споделя със загриженост производителят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase