Днес е последният срок, в който производителите на слънчоглед могат да кандидатстват за спешна финансова помощ - припомнят от фонд "Земеделие". Бюджетът на помощта е 32 млн. лв.
 
Анализ на земеделското министерство показа, че производителите на слънчоглед са най- засегнати от украинския зърнен внос у нас. Затова и Брюксел насочва подпомагането си към тях. Финансова помощ ще получат регистрирани земеделци, чиито площи със слънчоглед са били допустими за субсидиране през миналогодишната кампания.

Дават 49 хил. лв. помощ на млади фермери

Определеният за България бюджет е 32,760 млн. лв. като се допуска предоставяне на национално съфинансиране до 100% от европейските средства. Това допълнително национално финансиране обаче. ще бъде предоставено при наличие на средства в бюджета на Държавен фонд „Земеделие. Заявленията се подават до днес, а парите трябва да се изплатят до 30 септември.
 

istock
istock

Според производителите тази помощ е символична и няма да реши нищо, но все пак е признание, че пазарът е изкривен. Според асоциацията на зърнопроизводителите  площите със слънчоглед през миналата година са около 9 млн. дка.
 
Себестойността за отглеждане на 1 дка слънчоглед е около 230 лв., а разделена на всички - очакваната помощ е по 3,6 лв. на дка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg