Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал от дъждовете и ниската изкупна цена от 80 ст. за килограм, казаха земеделски производители. Изкупуването, което започна от понеделник, е предимно за италиански фирми, информира БНР.

Ситуацията с брането и изкупуването на черешите в Кюстендилския регион е неблагоприятна. Плодовете се влошават от дъждовете, берачите са малко и искат висока надница - над 50 стотинки за килограм. Същевременно изкупната цена е едва 80 стотинки за килограм. Собственици на черешови градини коментират, че няма да ги берат.

Земеделският производител и общински съветник в Кюстендил Валери Йовев:

Солените цени на плодовете отказват софияци да правят сладко

"50-60 стотинки за берачите и при 30 процента има напуквания. Предполагам, че до три-четири дни, като ги опъне жегата, ще има още напуквания.  Не виждам кой ще влезе да бере. Италианците ги изкупували. Те тука всички са италианци. Като дойде черешово време, всичките са италианци. Всичко отива при двама-трима човека. Аз от 40 години се занимавам със земеделие, на повече от един от близо 20 човека никога не сме продавали и килограм череши. Били са до 1.50 на килограм, но в редки случаи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg