От 2020 година насам цените на рентите у нас скачат средно с 15% на година, сочи изследване на доц. д-р Мария Станимирова, преподавател към катедра "Аграрна икономика" при Икономическия университет във Варна. „Средният размер на поземлените ренти у нас е сред най-високите в Европа”, коментира експертът пред БТА.

За миналата година увеличението на средната цена за наем/аренда на един декар в България е 21,2%  спрямо 2021 г., възлизайки на 63 лв./дка, сочат данните на Националния статистически институт.
 
От Асоциацията на собствениците на земеделски земи отчитат голям ценови ръст в средната стойност на рентата в страната от 2018 г. до 2022 г. - от 49 лв./дка до 72 лв./дка. За тази година прогнозите им са, че ще има ръст, но зависещ от реколтата и пазара на продукцията.

Асоциацията на българските зърнопроизводители-2006 в Генерал Тошево вече обяви, че рентите през настоящата година ще бъдат далеч под очакваното от собствениците на земеделска земя заради редица обективни причини, засегнали производителите. В същото време проверка на Агри.БГ сочи, че в Русенско цената все пак ще нарасне и този сезон – с 10 лева, тъй като сушата сериозно засегна реколтата в зърнените стопанства.

За колко можете да продадете нивите си

„Плащанията започнаха. Миналата година давахме по 70 лева, тази - по 80 лв. В съседните нам райони рентите остават по-ниски – между 50 и 70 лв./дка”, съобщава пред Агри.БГ зърнопроизводителката от областта Рилка Игнатова.
 

istock
istock

„Сушата при нас се оказа незаобиколим фактор и реколтата беше значително по-слаба. На всичко отгоре ние заложихме изключително висока себестойност. Купихме семена и торове на много високи цени, препаратите поскъпнаха с 26%... Но няма как да произведеш нещо без да вложиш. Надеждата за добив ни накара да направим сериозни разходи. Последното торене, междуредовото хранене, не успяхме да го направим, както и много други колеги. Годината беше пълна с предизвикателства и затруднения.”, обясни тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg