Производители на оранжерийни зеленчуци се надяват на енергийна помощ от държавата. Те алармират и за значителен скок в цената на продукцията след Нова година.

Веселин Велев отглежда 50 дка оранжерийни зеленчуци. Тази година ще засее семената по-късно от обичайното, за да спести разходи.

"Миналата година сяхме семките по това време - декември по средата, сега ще сеем януари по средата. Гледаме тази година малко по-назад да изтеглим производството, да имаме по-малко рискове, по-малко средства за отопление, защото те са най-голямото перо в оранжерийния бизнес", каза Веселин Велев.

Продават ни краставици от Албания по 6 лв. за килограм

В оранжерията му само за един декар отоплението излиза между 12 000 и 20 000 лева. За да се реши проблемът, се надява на помощ от държавата, информира БНТ.

"Както и нашите разходи са много, и помощта не трябва да е една, трябва да са няколко помощи. Няколко от тях получихме, сега се надяваме да получим и за отопление", добави той.

istock
istock

Заради всички разходи прогнозите са, че през следващата година цените на краставиците и доматите ще се повишат.

"И домата, и краставицата няма да са под 5-6 лв".

До крайния потребител цената им ще се повиши още. Зеленчуците от новата реколта се очаква да достигнат до 8 лв. за килограм.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg