Започна масовата жътва на слънчогледа в Добричкия регион при първи предложения за изкупна цена от 1200 лева за тон, съобщи за БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Тя припомни, че стартовата цена в миналогодишната кампания в областта е била 850 лева за тон и обясни поскъпването на семето с очертаващия се недостиг на маслодайната култура в световен мащаб.

Добричка област е сред най-големите производители и износители на слънчоглед в страната. През тази стопанска година площите с културата надхвърлят 845 000 декара.

България е сред най-големите европейски износители на слънчоглед

Очакванията са добивите от маслодайното семе в региона да са с около 20 на сто по-ниски от обичайните. Около 1/3 от слънчогледовите масиви в областта са нападнати от ливадна пеперуда, каза председателят на браншовата организация, като се позова на официални данни за третираните площи с препарати. Според Жекова обаче засегнатите посеви са повече, на много места ниви с ливадна пеперуда не са били пръскани, тъй като нападението от неприятеля е било по-малко.

istock
istock

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите коментира, че реколтата ще бъде по-малко и заради сушата. В някои микрорайони в Добричка област, където не са падали валежи със стопанско значение повече от 70 дни, стопаните прибират по 120-150 килограма слънчогледово семе от декар при обичаен среден добив 300-350 килограма, поясни Радостина Жекова. Другаде - като в община Добричка, където е валяло, комбайните жънат по 240-320 килограма семе от декар. Очакваме на финала на кампанията средният добив за региона да достигне 270-300 килограма, обобщи председателят на браншовия съюз.

Олиото отново подгони 5 лева на едро

В сухото лято в Добричка област започна прибирането и на ранните хибриди царевица, които дават по 400-500 килограма зърно от декар. Ефектът от недостига на влага ще свали средният добив в края на кампанията до 600-650 килограма при близо 800 килограма през миналата стопанска година, смята председателят на браншовия съюз.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg