Над 1000 заявления са подадени в първия ден от приема по мярката за подпомагане на земеделските стопани и малки и средни предприятия, засегнати от кризата, предизвикана от  COVID-19, съобщиха от земеделското министерство.

Във всяка от областите Бургас, Хасково и Силистра са подадени по над 100 заявления, а в Пловдив близо 170. Към момента в областите Видин, Враца и Кюстендил няма земеделски производители, заявили помощ по мярката.

Припомняме, че приемът по подмерките COVID 1 и COVID 2 започна в сряда.

Подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева. Тя обхваща секторите - „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза" „Винени лозя", „Декоративни растения", „Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство".

Подмярка COVID 2 е с бюджет 5,5 млн. лева и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и  "Животновъдство" (свине и птици). Приемът по двете подмерки ще продължи до 21 септември.

След приема на заявления за подпомагане, ДФ „Земеделие” извършва административни проверки на представените документи от кандидатите и след това одобрената финансова помощ се изплаща.

istock
istock


Обявиха график за изплащане на парите на фермерите

Съгласно изготвения от ДФЗ индикативен график за плащанията до края на годината, еднократната финансова помощ по подмярка COVID 1 ще се изплаща в периода 28 септември – 2 октомври 2020 г. Плащанията по подмярка COVID 2 ще са в периода 10 ноември – 20 ноември 2020 г.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg