Всички земеделски стопани, които са подали заявления за подпомагане по подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1” са одобрени. 

Това съобщиха от земеделското министерство. Приемът по подмярката започна на 19 август и продължава до 21 септември 2020 г. До момента за финансова подкрепа са кандидатствали общо над 31 000 стопани, от които близо 15 000 са в сектор „Растениевъдство“.

В резултат на лоши метеорологични събития през 2020 г. са налице издадени констативни протоколи за напълно пропаднали площи. В някои случаи, тези площи не са заявени през Кампания 2020 по схемите по обвързано подпомагане. Те са заявени за подпомагане по СЕПП през Кампания 2020 и следва да се поддържат в добро земеделско и екологично състояние.

Предвид получени жалби от засегнати земеделски производители и искане от браншова асоциация в министерство на земеделието са направени изменения в Наредба № 2 за прилагане на мярка 21 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и малки и средни предприятия, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19“ от ПРСР 2014 - 2020 г.

С промените се дава възможност на близо 200 земеделски стопани, на които са издадени констативни протоколи за пропаднали площи през 2020 г., също да подадат заявления по мярката и проверката за допустимите площи през 2020 г. да се извършва въз основа на заявените по СЕПП площи, заети със земеделски култури от приложение № 1 на Наредбата.

istock
istock

Направеното допълнение в чл. 10, т. 1, буква „а“  от Наредба № 2 от 2020 г.  категорично не означава, че „ВСИЧКИ ЗАЯВЛЕНИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, ПОДАДЕНИ ПРЕДИ 3 СЕПТЕМВРИ, когато са обнародвани поправките, СТАВАТ НЕВАЛИДНИ“.

И земеделци ще взимат пари по мярката 60/40

В чл. 9, ал. 2 от Наредбата е посочено, че всеки кандидат има право да подаде едно заявление за подпомагане само по една от подмерките.
Припомняме, че подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща секторите - „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза" „Винени лозя", „Декоративни растения", „Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg