Мярката 60/40 не беше допустима за земеделския сектор, но по искане на браншовите организации министър Сачева ни увери, че в следващата нотификация на мерките ще бъде включен и секторът. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева Танева преди срещата ѝ със земеделци в Петрич.

 „Ние тръгнахме още след месец март след първите строги мерки поискахме и България предложи промени в Регламент 13/05 за допускане на нереализираните средства от програмата за развитие на селските райони да бъдат програмирани в специална мярка COVID-19.

За мен беше успех на България да убеди страните членки и ЕК да стигнем от Европейски парламент и в България да успее тази инициатива. Започнахме да реализираме всичко. Получихме нотификация, отворихме мярката и тя все още върви за приемане на заявления“, посочи Танева.

„В момента по COVID 1 приемът тече още няколко дни. Над 23 000 земеделски стопани са кандидатствали по тази извънредна мярка. Там има правила за всеки вид производство има правила с каква сума земеделското стопанство ще бъде подкрепено“, каза още тя.

„Втората мярка беше de minimis. Вече е изплатен за сектор „Пчеларство. Над 4100 пчеларя вече е изплатени средствата. На животновъдите – също. Над 22 млн. лв. бяха изплатени, а за област Благоевград над 1630 животновъда са получили помощ по тази програма. След 16 септември ще започне изплащането на средства по de minimis за сектор „Растениевъдство“. Направихме всичко максимално улеснено за стопаните“, допълни Танева.

Над 1000 заявления за подпомагане още в първия ден

Тя посочи, че сектор „Земеделие“ е в много тежка ситуация заради сушата, добивите, които отчитаме на основните култури в България, са най-ниски от последните години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg