Управителният съвет на ДФ „Земеделие” взе решение за отпускане до 1 000 000 лв. помощ de minimis за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2021 г.

С нея се дава възможност по време на Великденските празници и Гергьовден през 2021 г. животновъдите да реализират голяма част от отгледаните от тях агнета и ярета на пазарни цени.

Предоставянето на подкрепа бе обсъдено на видеоконферентна среща между ръководствата на МЗХГ и ДФЗ и представители на животновъдния бранш, на кланиците и на контролния орган - БАБХ.

Изплащат на земеделците пари от преразпределителните плащания

На срещата се постигна съгласие между отделните участници за подпомогне на българското производство, което работи в условията на COVID пандемия, както и заради сушата през 2020 г., в следствие на която земеделските стопани останаха с ограничена възможност за осигуряване на хранителни запаси от тревни (зърнени) фуражи за изхранване на животните през зимния период.

istock
istock

На подпомагане подлежат кланици, фигуриращи в националния електронен регистър на БАБХ за предприятия с одобрение за търговия с храни от животински произход със страните-членки, отговарящи на Приложение III на Регламент 853/2004/ЕЕС, с категория свързана дейност код „SH” (клане).

Засилват проверките за качество на храните преди Великден и Гергьовден


Те ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните. Добитото месо ще се реализира на територията на цялата страна. В България има действащи 63 кланици, които могат да извършват клане на дребни преживни животни.

Единичната ставка е в размер на 7 лв. за закупено и заклано 1 агне/яре. За да получи подпомагането кланицата следва да е закупила от земеделските стопани агнета или ярета на цена не по-ниска от 5.50 лв./кг. живо тегло без ДДС.

Срокът за кандидатстване по държавната помощ е до 31 май 2021 г., като субсидиите ще бъдат платени до 30 юни 2021 г.

Указанията за държавната помощ ще бъдат публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg