Pеколта от череши тази година в Кюстендилско е добра, но проблем за прибирането ѝ създават дъждовете. Берачи се намират, но бизнесът е труден, заяви пред БГНЕС производителят от село Невестино Любомир Димитров.

„Реколтата е сравнително добра, но проблем ни създават дъждовете, трудно се бере в такова време, а и самата череша се напуква, за това изкупвателната цена за преработка е по-ниска от миналата година. А тя е от 75 стотинки до 1 лев. На берачите се плаща по 35-40 стотинки за преработка и 45-50 стотинки за прясна консумация“, каза още Димитров.

4 млн. лв. в подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци

Той отглежда доста сортове, смята, че това до някъде е грешка, гаранция за изкупуване на продукцията никой не може да ти даде. В момента има търсене за прясна консумация, а неговата череша е дребна и тя не може да бъде изкупена като такава.

„Като членове на сдружението до някъде имаме гаранция, ще си продадем продукцията, но като сме „на светло“ имаме повече разходи по прибирането и реализацията на реколтата – всичко минава по банков път. Така сме и по-малко конкурентноспособни на колегите от „сивия сектор“”, смята черешопроизводителят.

istock
istock

А относно берачите – проблем с тях няма, тъй като доста се върнаха от чужбина заради пандемията. С болшинството от тях се сключват еднодневни договори.

Плащаме 2 лв. отгоре за килограм череши

Черешовите масиви край Невестина се беряха днес въпреки мрачното и дъждовно време. Черешите берат изцяло предимно пенсионери, докато младите се оплакват, че няма работа.

Специализирана полицейска операция по охрана на черешовите масиви и прибирането на реколтата в Кюстендилско започна още на 1 юни. В нея участват служители на ОД МВР-Кюстендил, на Регионална дирекция „Гранична полиция“, както и Дирекция „Жандармерия“.

Автопатрули с плаващо работно време обикалят масивите, изградени са и контролно-пропускателни и изкупвателни пунктове.

В Кюстендилска област площите с череши са 17 000 декара.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg