От днес започва приемът на заявления за подпомагане на земеделците, които произвеждат слънчоглед. Определеният бюджет за България е в размер на 16 750 000 евро и цели да компенсира стопаните, пострадали от засиления внос на земеделски продукти от Украйна.

България, Полша и Румъния са трите държави членки, които получиха правото да предоставят извънредна финансова помощ на зърнопроизводителите си.

ЕК одобри българска схема за подпомагане на земеделци за 16 млн. лева

Анализът на Министерството на земеделието и храните показа, че производството  на слънчоглед у нас е подсекторът, който е най-потърпевш от войната в Украйна и либерализирането на вноса от там. 

Кризисната помощ е изцяло с европейски средства, като се допуска предоставяне на национално съфинансиране до 100% от европейските средства. Това допълнително национално финансиране от над 32 млн. лв. обаче ще бъде предоставено при наличие на средства в бюджета на Държавен фонд "Земеделие". На този етап  все още не е ясно – дали има пари за това.

istock
istock

Подпомагането ще се отпуска на регистрирани земеделски стопани, които през 2022 г са получили субсидии по Схемата на единно плащане на площ за нивите си със слънчоглед. 

Предвижда се приемът на заявления да е 10 дни, а парите да бъдат изплатени до края на септември.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg