Рентите в Добруджа са паднали драстично. В момента те вървят от 30 до 55 лв. на декар. За сравнение, през 2019 г. по данни на НСИ наемите на земеделска земя в Североизточна България бяха средно 69 лв. на декар.

На много места обаче през последните години се стигаше до 100 лв. на декар. В някои кооперации изплащането вече започна, в други това ще се случи в началото на декември.

В Шабла, Каварна, и Генерал Тошево рентите са по 30 лв. на декар. В други две добруджански общини производителите дават по 40 лв./дка. Част от нивите около морето, където беше и най-трудна годината, са стартирали с ренти от 30 лева, а в района на Тервелско - за около 40 лева на декар.

Сумите са от 2 до 3 пъти по-ниски в сравнение със сумите от предходните години. Основната причина за този срив е лошата стопанска година и силно редуцираните добиви от основните полски култури.

Сушата започна още от зимата, а през пролетта и лятото бяха отчетени рекордно ниски валежи от десетки години насам. По данни на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево през изминалите 60 години средните стойности на валежи са били достигнати едва наполовина, съобщи БНР.

istock
istock

Пшеницата, която заема в Добруджа около 42-44% от обработваемите площи, даде среден добив от 178 кг/дка. Не се оправдаха надеждите, които стопаните възлагаха на пролетните култури. Резултатите от царевица и слънчоглед също бяха много под очакваното. Само в районите, в които има локални валежи, способствали за по-добри добиви, рентата надхвърля 30 лв./дка.

Земята поскъпна с 600% за 14 години

Изплащането на рентите зависи от клаузите в договорите. Там, където има посочена твърда сума от 50 лв./дка, тя се дава.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg