Цената на хляба неминуемо ще се вдигне, ако се върне ставката ДДС, заявяват браншовици. Опасенията, че спирането на вноса на зърно от Украйна ще оскъпи производството засега не се оправдават. Към момента няма повишение в цените на брашното, защото складовете и на зърнопроизводители, и на търговци, са пълни с пшеница.
 
Над милион и половина тона пшеница залежават у нас, а жътвата на хлебното зърно е след месец и половина. Земеделските производители у нас никога не са влизали в нова кампания с толкова много непродадена стока.
 
"Това, което е хубаво е, че се забелязва слабо търсене, наистина е слабо, но го има все пак. Очакват се кораби на пристанище Варна. Това, което е притеснително и на практика голяма част от търговците изчакват е всъщност дали ще бъде удължен коридорът, който Русия трябва да разпише, за да бъде продължен", заяви Радостина Жекова, председател на добруджанския съюз на зърнопроизводителите пред NOVA NEWS .

Липсват обаче сериозни договори, търсят се малки количества. Предложенията на търговците за закупуване на пшеница към момента са от порядъка на 400 – 420 лева на тон, докато м.г. сделките хлебно зърно стартираха на 650 лева.
 
"Към този момент отпаднаха спекулите на определени хора, че затваряйки границите на Украйна за износ на стока към България и Румъния, и Полша, цените ще бъдат нагоре, това не е вярно и няма как да бъде, защото на практика цените, които имаме са борсови и се определят в световен мащаб. Така че българският потребител трябва да е спокоен – цената на пшеницата върви надолу", посочи Жекова.
 
В цената на брашното засега няма промяна, но макар и основен компонент, то не е единственият, който определя стойността на хляба.
В търговската мрежа цената на най-масовия хляб към момента е около 1,50 лв.

Определиха 17 храни с таван от 10% надценка

Според хлебопроизводителя Спиридон Спиридонов ако наистина, както се говори, че ще ДДС-то наново ще се начислява, цената на хляба ще претърпи леко повишение.
 
Спадът в цените на горивата и електроенергията няма да компенсират останалите компоненти, които непрекъснато се вдигат, убеден е Спиридонов. И дава пример с опаковките – ако 1 етикет досега е струвал 0,3 ст., то сега е цели 3 ст.
 

istock
istock

"Хлябът не се състои само от вода и брашно. Има си много компоненти. Виждате как стои и въпросът с работната ръка. Цената за мен няма как да стои същата, каквато е в момента", заяви Спиридонов.
 
На въпрос кога все пак да очакваме повишение в цената на хляба и с колко той отвърна, че производителите чакат да видят какви са окончателните цени и тогава могат да променят и да кажат каква ще е цената и с колко ще се повиши.
 
Между 5 и 10 на сто е спадът в потреблението на насъщния всяка година, заради намаляването на населението и ниската му платежоспособност. Браншовикът обаче е категоричен, че хората трябва да залагат на качествен хляб.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg