Не съм съгласен да плащаме сметките на войната. Това заяви пред БНР Иван Кънев, председател на сдружение „Пчелари - Русе“. Той мотивира думите си с факта, че вносът от Украйна е безмитен.

"Не можем да се конкурираме с безмитния внос. Те продават всичко на всяка цена" Днес пчелари ще изразят своето недоволство пред Министерството на зeмеделието. Те се събират там в 10 часа.
 
"21 организации се събрахме и изработихме декларация, която ще защитаваме днес на протеста. Тя допълнително беше подкрепена и от други, които също ще се включат. Министърът каза: „Разберете, че пари няма. Не си мислете, че са в едно чекмедже при нас и ние не искаме да ви ги дадем“ Браншът обаче има натрупвани проблеми с години. Нашите искания не са свързани само с пари".
 
Той отбеляза, че липсва стратегия в земеделското министерство. "Водят политики на парче. Затова сме стигнали до това положение. Имаме предложения как да се действа стратегически".
 
Складовете са пълни с продукция, която не се изкупува, а се внася отвън, заяви още Кънев. 

Какъв мед се предлага на пазара у нас

Той подозира, че част от вноса е смесен с българския мед и се представя за български.

istock
istock

"Всяка политика дава плод след една или две години. Разговорите трябва да са постоянни, а не само ако има опасност от протести", посочи пчеларят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg