Има спад в броя на биологичните производители, намаляват и площите за биоземеделие у нас. Сега биопроизводителите са 4 841. Тенденцията върви надолу, а причините са бюрократични.

Това обясни пред БНР Албена Симеонова от Българската асоциация "Биопродукти".

Вместо подкрепа от Министерството на земеделието, биологичните производители все повече са затруднявани с административни тежести, заяви тя.

Българинът купува повече, отколкото яде

Парите за биоземеделие след 2023 г. са се удвоили, но производителите не желаят да се занимават и напускат. Намалели са както площите със зърнени култури, така и тези с плодове и зеленчуци, сочи равносметката на Симеонова.

В нашата страна не се обръща особено внимание на биологичното производство, единственото доказано чисто производство, изрази мнение тя. По думите ѝ биопроизводителите са най-проверяваните.

istock
istock

Биологичната продукция вече е много лесно проследима, категорична е Албена Симеонова, която определя себе си като "динозавъра на българското биологично земеделие", защото е сред първите у нас. Тя съветва потребителите да следят за логото със зелено листенце и звездички, с номер на сертифицираща организация.

Какви яйца купуваме от магазина

Няколко биоферми у нас ще отворят врати за посетители утре и ще предложат на гостите си биохрани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg