В биорегистъра са попълнени коректно данните на профилите на едва 40% от биопроизводителите. До крайния срок остават броени дни.

„Забавянето е заради проблем със софтуера. Качването на информацията ставаше ръчно. А става дума за огромен обем от информация“. Това поясни пред БНР Веселина Ралчева, биопроизводител и част от Асоциацията на биопроизводителите.

Над 25 000 земеделци под риск

По думите ѝ базовият проблем е, че когато е давано заданието никой не комуникирал с биопроизводителите или с контролиращите лица как да бъде направен този регистър, за да е удобен и за производителите, и за министерството.

Ралчева прогнозира, че този проблем ще рефлектира върху финансовото подпомагане на биопроизводителите:

„Кампанията по подаване на заявления започва от 1-ви март. След качването на информацията трябваше да се осъществи достъп до всички биологични парцели, за да се заявяват за подпомагане“.

istock
istock

Биофермери връщат субсидията, ако нямат сертификат

Според Веселина Ралчева най-важното за потребителите е да имат достъп до сертификатите, за да видят дали даден продукт присъства в сертификата на конкретния производител, като тази информация вече е достъпна в регистъра.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg