размер на шрифта:

Бизнесът поднови битката си срещу добавката за стаж

Работодателските организации предупредиха, че въпросът може да стигне до КС

08.09.2017| Коментари Новини50| видяна 9515
Новини

Въпреки заявлението на премиера Бойко Борисов, че добавката за прослужено време няма да се маха и темата не е на дневен ред, с началото на есенния политически сезон бизнесът поднови кампанията си за отмяната й.

Въпросът най-вероятно ще бъде отнесен към Конституционния съд, тъй като работодателите изтъкват доводи, че това допълнително плащане е незаконно и противоречи на основния ни закон. Това става ясно от писмо до институциите на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Бизнесът настоява да бъде отменен чл. 244, т. 2 от Кодекса на труда, който дава право на Министерския съвет да определя допълнителни трудови възнаграждения, нерегламентирани в действащото законодателство. Именно този текст легитимира добавката за стаж, която иначе не съществува в законите, а е въведена с наредба на МС.

С отмяната на чл. 244 трябва да отпадне и задължителният характер на добавката за стаж и тя да бъде уредена само под формата на право, а не на задължение на работодателя. Бизнесът изтъква, че конституцията и Законът за нормативните актове изискват въпроси като видовете възнаграждения да бъдат нормирани на законово ниво, което в случая не е спазено.

"Допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж е част от многобройните анахронични елементи на негъвкавото трудово законодателство и неадекватната политика по доходите, действащи през последните над 27 години", посочват от работодателските организации.

Остарялото трудово законодателство според тях ограничава възможностите за откриване на нови гъвкави работни места и наемането на нови работници и служители, вкл. хора в края на своята трудова кариера, с ниско образование, от маргинализирани групи.

Бизнесът посочва още, че в немалка част от икономическите дейности - дългогодишният трудов стаж и професионален опит могат да се окажат недостатъчни, за да компенсират "интереса, трудовата мотивация и енергията, иновативността и производителността, характерни за началото на трудовата кариера на младите работници".

Бизнесът очаква законодателна инициатива от депутатите и министрите, като предупреждава, че при необходимост ще се обърне с допълнително предложение към всички правоимащи институции за сезиране на КС.

По-рано работодателите подадоха жалба и в комисията за дискриминация, която трябва да се произнесе дали не са нарушени равните права на служителите с различен стаж и опит.

Спорът за добавката се разрази в началото на лятото, когато темата беше неочаквано сервирана на дневен ред от вицепремиера Валери Симеонов, според когото такава добавка не трябва да има.

В следващите дни работодатели и синдикати си размениха остри реплики, от които се запомни твърдението на представители на бизнеса, че класът отглежда търтеи и мързеливци.

Както обикновено, Бойко Борисов влезе в ролята на арбитър и под заплахата от синдикални протести обяви, че темата не стои на дневен ред, а Симеонов беше принуден да се извини, че е изразил лично мнение и да обещае "занапред това да не се повтаря".

Източник:в. СЕГА
Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

"Райънеър" отмени 22 полета от София за Лондон

Авиокомпанията публикува пълен списък на отменените полети на сайта си

Новини

Бизнесът ще може да наема специалисти от всички професии със "синя карта"

Държавата ще предложи законови промени, които да улеснят наемането на работници от чужбина

Банкови продукти

Със съдействието на