Какво е бърнаут? Накратко, прегарянето се отнася до състояние на хронично физическо и емоционално изтощение, което се появява във връзка с работното ви място. Ако стресът, свързан с работата, не се управлява редовно, той може да има физически, умствени и когнитивни последици.

Може да почувствате, че трябва да работите допълнително, за да поддържате задоволителни резултати. В същото време може да почувствате, че прилагате обичайните си усилия, но резултатите ви все още страдат.

Когато нивата на активност надвишават енергийните ви нива, ще имате силен стрес. И когато високият стрес е последователен в живота ви, има натрупан ефект от симптоми, които могат да доведат до прегаряне, защото сте поставяли нуждите на другите или работата си пред себе си.

Как да реагираме, когато ни сменят работното място

Кои са честите симптоми на бърнаут?

Въпреки че симптомите на прегаряне в крайна сметка са свързани с работата, те често причиняват ефект, който се смесва с други области от живота ви. Ето някои от най-често срещаните симптоми на прегаряне.

Безсъние – това може да включва нарушения на съня и трудности при заспиване и задържане на непрекъснат сън, което също може да доведе до физическо изтощение и раздразнителност.

Болки – може да изпитате главоболие, мускулно напрежение или друг физически дискомфорт. Също така е напълно възможно да страдате от мигрена. 

istock
istock

Проблеми със стомашно-чревния тракт – ранните етапи могат да включват гадене, запек и диария. Лекарите добавят, че стомашните болки и симптомите, свързани със синдрома на раздразнените черва, също са често срещани.

Откъснатост – може да се почувствате откъснати или да имате негативно отношение към вашите колеги и задачи. Това може да бъде особено вредно за хората, които работят в екипна динамика.

Намалена концентрация – мозъчната мъгла е един от най-честите начини, по които се проявява този симптом. Можете също така да изпитате намален обхват на вниманието или отслабена когнитивна ефективност. 

Намалено чувство за постижение – ще започнете да чувствате, че усилията ви не правят разлика, което може да доведе до усещане на безпомощност или липса на мотивация. В резултат на това може да се оттеглите от отговорностите си или да вземете медицински отпуск, за да си починете.

Изолация – може да се почувствате склонни да се отдръпнете от приятелите и семейството си или пък те да се оплачат от липсата ви на присъствие.

Какво следва да направим, ако ни обиждат в работата

Как да предотвратите бърнаут?

Ако сте на власт във вашата компания, предприемете активни мерки за създаване на работна среда, която насърчава другите и следователно вас самите да дават приоритет на своето благополучие. За тези, които нямат толкова голям авторитет на работното място, лекарите предлагат да се упражняват да поставят граници рано и често и да използват своето "не“, ако е необходимо, пише Dnes.bg.

Разбира се, това може да бъде по-лесно да се каже, отколкото да се направи, така че добра първа стъпка е да изясните какви граници искате да започнете да поставяте и бъдете готови да сте конкретни относно вашите нужди, когато говорите с вашия мениджър.

Преди да проведете дискусия с висшите си ръководители, може да е полезно да практикувате предпочитаната от вас форма на внимание, за да облекчите нервите или безпокойството. Имайте предвид, че в зависимост от нуждите ви може да са необходими няколко разговора.

istock
istock

За ежедневно освежаване може да се обърнете към тренировки или медитация, за да облекчите стреса между срещите или преди и след работа. Независимо дали става въпрос за йога или медитация, целта е да направите нещо, с което да ангажирате ума си. Паузата и размисълът може да облекчат физическите ви симптоми.

Трябва също така да се върнете към основите и да се съсредоточите върху редовното хранене и пълноценната нощна почивка. Но ако имате нужда от допълнителна подкрепа, не се страхувайте да се свържете с приятели, семейство, терапевт или дори колеги.

Как да лекувате бърнаут?

Когато става въпрос за прегаряне, най-добрата форма на лечение е превенцията. След като осъзнаете, че изпитвате подобен проблем, може да се наложи да увеличите интензивността на подхода си към вашата рутинна грижа за себе си. Но ако чувствате, че все още се борите да се справите, може да имате нужда от професионална помощ.

Колко трябва да ни платят, ако сме дежурни или на разположение

Видът на помощта, която търсите, ще зависи изцяло от вашето прегаряне. За леки симптоми може да е по-добре с треньор или терапевт. Междувременно на човек с по-тежки симптоми може да се наложи да посети своя личен лекар. 

istock
istock

Какво става, ако пренебрегваме бърнаута?

Ако не предприемете стъпки за лечение на вашето прегаряне, може да откриете, че симптомите ви започват да ескалират. Това е начинът на тялото да ви сигнализира, че е време да спрете, да поемете глътка въздух и да презаредите. Игнорирането на симптомите може да доведе до някои от следните последици:

– Редовни пристъпи на паника.

– Намаляване на работоспособността.

– Повишено отсъствие от настоящия момент.

– Наддаване или загуба на тегло.

– Дългосрочно напрежение в личните отношения. 

– Нисък имунитет.

Съществува и възможност за прегаряне, което води до други психични усложнения. Не е трудно да се сетим, че ако проблемът не се лекува за дълъг период от време, той може да мутира в други психиатрични разстройства и заболявания като клинична депресия, при които хората са изложени на повишен риск от склонност към самонараняване или по-лошо. 

Каква е разликата между бърнаут и депресия?

Както споменахме по-горе, забелязването на разликата между симптомите на прегаряне и депресията може да бъде трудно, но все пак има неща, които ги отличават.

Голямата разлика е, че депресията се счита за психиатрично разстройство, а прегарянето е резултат от условия на работното място, които имат психологически симптоми, свързани с това. 

И двете могат да варират от леки до тежки и изтощителни, но депресията не е пряко свързана с работата. Ако имате прегаряне и правите конкретни промени в професионалния си живот, може да започнете да виждате подобрения в качеството си на личния такъв. От друга страна, депресията може да доведе до по-ниско настроение въпреки тези промени.

Ако не сте сигурни какво заболяване имате, говорете с консултант или психолог за повече насоки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase