Студенти от УНСС са получили сметка за ток през февруари на стойност 153,90 лв. на човек. За това алармираха пред БНТ от Студентския съвет на висшето училище.

Като се умножи по три, колкото са обитателите на въпросната стая, сметката набъбва до 461,70 лв. месечен разход на помещение в студентското общежитие. Случаят не е единствен като този месец сметки за ток от около и над 300 лв. на стая са често срещано явление, казват от студентския съвет.

200 лв. сметка за ток за стая в общежитие

Причина за високите стойности на фактурите е фактът, че студентските общежития се третират като небитови потребители на електроенергия и студентите ползват ток на същата цена като бизнеса.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев заяви, че вече са договорени мерки за компенсации с Министерството на образованието и Министерството на енергетиката.

istock
istock

Студентите ще получат същите компенсации за скъпия ток като бизнеса за декември и януари.

Сега кандидат-висшистите ще трябва да платят високите си сметки, а следващият месец фактурите им ще бъдат значително по-ниски, защото в тях ще се приспаднат сумите от компенсациите за два месеца.

Над 500 лв. сметки за ток получиха десетки семейства в Бургас

От Националното представителство на студентските съвети са получили уверение от министъра на образованието, че през юли ще бъде сключен дългосрочен договор за доставка на електроенергия с фиксирани цени, така че да не се стига отново до подобна ситуация.

Според Националното представителство на студентските съвети най-добрият вариант е студентите да бъдат третирани като битови потребители на електроенергия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg