17 лева средно по-висока е сметката за парно за гарсониера през ноември тази година спрямо миналата. Ако тогава абонатите са платили 130 лева за отопление, то сега дължат по 157 лева или с 13 на сто повече. Това показва анализ на потреблението на клиенти на Техем в имоти с месечен дистанционен отчет на уредите.

За тристаен апартамент сметката е с 50 лева отгоре или при 259 лева средно миналата година на 310 лева сега.

Данните показват още, че през този отоплителен сезон сме употребили повече енергия за отопление между 8%-13% в зависимост от големината на жилището и начина на ползване. Данните са за първите два месеца с отопление ноември и декември 2023 г. в сравнение със същия период на предходната година.

Какви сметки очакват потребителите с различните видове отопление

До момента този сезон е с 5 дни повече отопление и с 1°C по-студено време в сравнение с последните два месеца на 2022 г. Очакваният ефект върху ползването на енергия за отопление е за 13% по – висок разход. В допълнение имаме и промяна на ставката на ДДС от 9% на 20%, уточняват от фирмата топлинен счетоводител.

Техем
Техем

Данните са на база над 6 000 клиенти на централното топлоснабдяване в София, които са с монтирани дистанционни разпределители/топломери и водомери за топла вода и са на месечен дистанционен отчет, без изравнителна сметка.

Дистанционните уреди правят възможен реален месечен отчет и месечни сметки, без посещение на отчетник в сградата. „Уредите с дистанционно отчитане позволяват да следим потреблението на клиентите постоянно и да предоставяме тази информация в месечната им сметка. Така те могат своевременно да променят начина си на ползване с цел реализация на икономии“, коментира Милена Стоянова, управител на фирмата.

Припомняме, че според Закона за енергетика, считано от 12.3.2021 г. ако се налага подмяна на уреди за топлинно счетоводство, в това число и водомерите за топла вода, е задължително новите, които се монтират, да се отчитат дистанционно. След 1.1.2027 г. всички уреди за топлинно счетоводство трябва да бъдат дистанционни.

Дистанционните водомери за топла вода трябва да са доставени или одобрени от фирмата за топлинно счетоводство, която обслужва сградата.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase